Advies CSR over FC Twente bij voorbaat ongeloofwaardig

Reacties

Komende week brengt de Centrale Spelers Raad (CSR) een advies uit bij de KNVB over de straf van FC Twente. Maar de vraag is in hoeverre de spelersraad onafhankelijk kan oordelen.

Advies CSR over FC Twente bij voorbaat ongeloofwaardig

De CSR is in 1985 opgericht om spelers meer zeggenschap te geven. De eerste voorzitter was Louis van Gaal. Bij de lancering zei hij dat de KNVB en CSR in goede harmonie zouden samenwerken aan een beter betaald voetbal. Sinds de entree van Van Gaal - nu 31 jaar geleden - mag de mag de spelersraad de KNVB adviseren, maar heeft het geen stemrecht.

De spelersraad heeft dan ook nog nooit een besluit van de KNVB ongedaan kunnen maken. Vandaar dat u de afgelopen 31 jaar waarschijnlijk weinig heeft gehoord van dit orgaan. Tot deze week. Door het bericht van de KNVB dat de spelersraad nog moet adviseren over de omstreden Twente-uitspraak, draaiden de schijnwerpers ineens naar de CSR. De stem van de voetballers heeft opeens betekenis gekregen. Zeker nu de KNVB en FC Twente elkaar in de haren vliegen voor de rechter, zullen beide partijen graag schermen met de steun van de spelers.

Het is nu de vraag of de spelers zich voor dit politieke spel moeten laten gebruiken. Hoe kan pakweg Willem Janssen - een van de tien CSR-leden - een advies geven over een kwestie waarover twee legers advocaten in Zeist en Enschede hun hoofd breken? In de CSR zetelen ook Robin Pröpper van De Graafschap en Jordens Peters van Willem II. Zij strijden nog tegen degradatie en hebben in feite belang bij de verplichte degradatie van FC Twente. Van hen kan toch onmogelijk worden verwacht dat zij adviseren over een hoofdpijndossier dat direct gevolgen heeft voor hun persoonlijke situatie.

Robin Pröpper (De Graafschap) is een van de tien spelers in de CSR
Robin Pröpper (De Graafschap) is een van de tien spelers in de CSR

Gewoonlijk laten de tien spelers, onder wie trouwens ook voormalig Willem II-boegbeeld Arjan Swinkels, zich voorlichten door de vier roergangers van de spelersvakbonden VVCS (Danny Hesp, Louis Everard, Ad Dieben) en ProProf (Ko Andriessen). Deze vier hebben eveneens een positie in de CSR, die dus in totaal uit veertien man bestaat. De VVCS en ProProf zitten regelmatig aan tafel met de KNVB en daarover brengen zij verslag uit aan de spelers in de CSR. Dat zal ook in het geval van FC Twente gebeuren. 

Maar net als met Pröpper en Peters is maar de vraag in hoeverre de vakbondsbazen zelf objectief kunnen oordelen. Tilburger Andriessen van ProProf is supporter van Willem II, heeft een seizoenkaart en onderhoudt goede banden met algemeen clubdirecteur Berry van Gool. Bij een verplichte degradatie van FC Twente blijft Willem II zeker in de Eredivisie.

Ook bij de objectiviteit van de VVCS zijn vraagtekens te plaatsen. Deze vakbond uit Hoofddorp valt onder de overkoepelende vakbeweging FNV. Voorzitter van de FNV is niemand minder dan Ton Heerts, tevens commissaris van FC Twente dat nu een kort geding heeft aangespannen tegen de licentiecommissie van de KNVB. Heerts zal het zijn FNV-lid ongetwijfeld niet in dank afnemen als positief wordt geadviseerd over de straf die de KNVB aan FC Twente heeft opgelegd.

De VVCS en ProProf kunnen dit dossier hun leden dan ook onmogelijk in de maag splitsen. Ze vertegenwoordigen immers alle profvoetballers: enerzijds die van FC Twente die nu misschien degraderen, anderzijds ook degenen die zijn benadeeld door de financiële doping in Enschede. Gezien alle uiteenlopende (persoonlijke) belangen is een advies bij voorbaat ongeloofwaardig. Het enige juiste besluit van de spelersraad zou dan ook zijn om zich te onthouden van advies.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.