ADO'er Omeruo scoort in beide doelen én ontvangt rood

VVV-Venlo heeft drie kostbare punten veroverd in het gevecht om directe handhaving door thuis met 2-1 van ADO Den Haag te winnen. ADO-verdediger Kenneth Omeruo hielp VVV in het zadel door eerst in eigen doel te koppen en in de tweede helft vervolgens zijn tweede gele kaart te incasseren.

Maar hij completeerde zijn bizarre hoofdrol door ook nog voor zijn eigen elftal te scoren. Een speler die in beide doelen een treffer maakt en ook nog van het veld wordt gestuurd is uniek in de historie van de eredivisie.

De Venlonaren kwamen al na vijf minuten op voorsprong. Via Michael Uchebo en Brian Linssen kwam de bal voor de voeten van de mee opgekomen Danny Holla, die op de uitkomende Gino Coutinho stuitte. Barry Maguire kon vervolgens eenvoudig de rebound binnenschuiven.

ADO Den Haag had vrijwel meteen een antwoord klaar en stichtte vooral gevaar bij standaardsituaties. Na een kwartier spelen miste Omeruo een levensgrote kopkans na een vrije trap van Jens Toornstra.

Twee minuten later maakte de Nigeriaan zijn misser goed door een indraaiende hoekschop van Tjaronn Chery via de grond en de onderkant van de lat achter VVV-keeper Dennis Gentenaar te koppen (foto onder). In de 22ste minuut stond Omeruo opnieuw aan de basis van een doelpunt. Ditmaal kopte hij de bal echter achter zijn eigen keeper, Coutinho, nadat Danny Holla vanaf links een vrije trap het zestienmetergebied in had geslingerd.

Het eerste kwart van de wedstrijd leek de opmaat voor een doelpuntrijk duel, maar de verwachte treffers bleven uit. Zo liet VVV een kwartier na rust na de voorsprong te verdubbelen, omdat Michael Uchebo voor open doel een voorzet van Bryan Linssen niet kon binnen tikken.

Zes minuten later leek het lot van ADO bezegeld. Kenneth Omeruo kroonde zich tot schlemiel van de wedstrijd door zijn tweede gele kaart van de avond te ontvangen. In de slotfase richtten de Hagenaren zich ondanks hun ondertal nog op. Invallers Ali Boussaboun en Stanley Elbers lieten oog in oog met Gentenaar echter na om de stand gelijk te trekken.

Door de zege verkleinde VVV het gat met nummer vijftien ADO tot vier punten. De Venlonaren hebben nog twee wedstrijden om zich ten koste van ADO direct te handhaven. Mocht VVV zestiende blijven, dan wacht hen de play-offs om promotie en degradatie. Foto: VI Images