ADO wil Ajax eerste nederlaag op kunstgras toebrengen

● ADO Den Haag won zijn laatste drie thuisduels in de Eredivisie (Vitesse 2-1, FC Twente 3-2 en SC Cambuur 3-0). De laatste twee waren overwinningen op het nieuwe kunstgras in Den Haag.

● Ajax pakte op vreemde bodem tot nu toe slechts zes punten (W1, G3, V2), het laagste aantal van clubs uit de huidige topvijf.

● ADO Den Haag verdedigt het minst efficiënt in de Eredivisie. Dertig tegengoals op 148 doelpogingen geeft een percentage van 20,27 procent. Dat betekent dat één op de vijf kansen van de tegenstander een doelpunt oplevert.

● Opvallend : ADO Den Haag kreeg tijdens de gespeelde wedstrijden dit seizoen in de eerste helft evenveel treffers te verwerken als in de tweede helft (vijftien om vijftien).

● Ajax gebruikte in veertien duels in totaal 25 verschilllende spelers, samen met FC Utrecht is dat het meeste in de Eredivisie. Geen enkele speler speelde bij de Amsterdammers alles mee. Ricardo van Rhijn maakte de meeste minuten (1101 van de beschikbare 1260 minuten).

● Bij ADO Den Haag zijn de meest gebruikte spelers Aron Meijers en Mike van Duinen (1170 minuten).

● Mathias Gehrt is de meest waardevolle speler van ADO met vijf goals en één assist. De Deen scoorde drie keer in zijn laatste drie thuiswedstrijden.

● In de historie verloor ADO in eigen huis twintig keer van Ajax.  Acht keer was er een gelijkspel  en de Hagenaars wonnen elf keer. De laatste overwinning dateert van 20 maart 2011 3-2 (winnende goal Timothy Derijck, nu actief voor FC Utrecht).

● Ajax hield dit seizoen in veertien duels zes keer de nul, het meest van alle clubs in de Eredivisie.

● Opvallend: Ajax speelde in de historie twaalf keer op kunstgras en verloor nog nooit (W10, G2).

● Maurice Steijn trof als ADO-coach Ajax vijf keer in de Eredivisie en won nog nooit (V3, G2).

Samenstelling: Willem van Beeren & Ramon Min