ADO verslaat koploper Twente in eerste duel op kunstgras

In een duel met vooral een spectaculaire tweede helft heeft ADO Den Haag een 3-2 zege geboekt op FC Twente. Dit nadat ADO eerst een comfortabele voorsprong uit handen gaf.

Twente-trainer Michel Jansen had voor het eerst een plaats voor Youness Mokhtar ingeruimd in zijn basiselftal. De Marokkaanse aanvaller verving Shadrach Eghan, waardoor Quincy Promes op het middenveld belandde. Dusan Tadic verschoof bovendien naar de rechterflank, waardoor Mokhtar kon starten als linksbuiten.

Voor ADO was het de eerste wedstrijd op het nieuwe kunstgras. De bezoekers controleerden voor rust het duel en hadden vlak voor de pauze op voorsprong moeten komen. Kyle Ebecilio schatte een vrije schietkans echter niet op waarde en schoof de bal naast.

In de tweede helft kantelde het wedstrijdbeeld volkomen. De thuisploeg werd opeens gevaarlijk via standaardsituaties en in de 51ste minuut leverde dat zelfs een treffer op. Een vrije trap van Danny Holla werd ingekopt door Danny Bakker, die zijn eerste treffer in de Eredivisie maakte. Vijf minuten later stond ADO zelfs met 2-0 voor. In eerste instantie stuitte Mathias Gehrt nog op Twente-doelman Nick Marsman, maar daarna legde hij de bal uitstekend af op Ninos Gouriye, die de bal vrij kon inschieten.

ADO den Haag viert feest na een treffer

Met twee wissels probeerde Twente de wedstrijd na een uur om te keren. Ebecilio en Mokhtar verlieten het veld en werden vervangen door Jesús Corona en Luka Djordjevic. De bezoekers gingen daardoor met vier aanvallers spelen.

Die aanpassing wierp vruchten af. Uit een indraaiende voorzet van Tadic, met zijn zwakke rechterbeen, kon Luc Castaignos namelijk in de 68ste minuut de aansluitingstreffer maken. Daarna rook Twente bloed en een kwartier voor tijd kon rechtsback Roberto Rosales op aangeven van Djordjevic de bal langs ADO-doelman Gino Coutinho schieten.

Krachtige solo
In de slotfase maakte het offensieve Twente nadrukkelijk aanspraak op de winnende treffer. Het winnende doelpunt viel echter aan de andere kant. Op kracht zette Mike van Duinen een lange solo in, die hij afrondde met een schot met links dat in het dak van het doel belandde: 3-2.

Door het puntenverlies staat de koppositie van Twente zwaar onder druk. In theorie zouden maar liefst zes ploegen het elftal van trainer Jansen kunnen passeren op de ranglijst. ADO stijgt naar de vijftiende plaats.

De zege van ADO is in meerdere opzichten bijzonder. Sinds 17 april 2004 (1-0) won de club uit Den Haag namelijk niet meer van Twente in een onderlinge confrontatie. Daarnaast hadden de Tukkers sinds augustus 2006 (3-0 nederlaag tegen Heracles Almelo) niet meer verloren op kunstgras.