ADO en slechte grasmat weerhouden Vitesse van koppositie

Vitesse heeft op bezoek bij ADO Den Haag verzuimd om de leiding te nemen in de Eredivisie. Op de belabberde Haagse grasmat kon ADO beter uit de voeten, waardoor Vitesse voor de tweede keer dit seizoen verloor: 2-1.

Het duel tussen ADO en Vitesse stond eigenlijk drie weken geleden al op het programma, maar destijds stond het door hevige regenval onbespeelbare veld een confrontatie tussen beide clubs in de weg. Ook woensdagmiddag was de staat van de Haagse grasmat nog altijd erbarmelijk. ADO-trainer Maurice Steijn noemde het veld vóór de aftrap Eredivisie-onwaardig.

In de jacht op de eerste koppositie in dertien jaar ondervond Vitesse duidelijk hinder van het slechte veld. De afgelopen weken had de ploeg van trainer Peter Bosz juist lof geoogst, omdat het met goed voetbal had gewonnen van de toenmalige koploper PEC Zwolle (3-0) en aartsrivaal NEC (3-2). Doordat vloeiend combinatievoetbal op de akker van het Kyocera-stadion nauwelijks mogelijk was, bleek ADO een taaie tegenstander. En dat terwijl de Hagenaars dit seizoen in eigen huis tot dusver alleen tegen NEC een punt pakten (1-1).

Tegen Vitesse maakte ADO echter prima gebruik van de omstandigheden. Middels een opportunistische speelwijze kwam de club uit de Hofstad al na zeven minuten op voorsprong. Michiel Kramer tikte een voorzet van Dion Malone langs Vitesse-doelman Piet Velthuizen, die kort voor en kort na rust van geluk mocht spreken dat ADO niet nogmaals scoorde bij grote kansen voor Mike van Duinen, (meteen daarna) Ninos Gouriye en Kramer.

Mike Havenaar kon Vitesse in de eerste helft niet op gelijke hoogte brengen. Davy Pröpper slaagde daar na rust wel in. Het bleek niet genoeg voor de eerste koppositie in dertien jaar.

Vitesse had daar in de eerste helft al wat tegenover kunnen stellen, als Mike Havenaar koelbloedig was gebleven toen hij tot twee keer toe oog in oog kwam met ADO-doelman Gino Coutinho. Waar de Japanse aanvaller vooral bij zijn tweede opgelegde kans opzichtig miste, volleerde Davy Pröpper het door de omstandigheden ook steeds opportunistischer spelende Vitesse na 65 minuten wél op gelijke hoogte.

Vitesse ging vervolgens op jacht naar een overwinning, en dus de koppositie in de Eredivisie, maar ADO sloeg vrijwel direct terug. Een lange bal kwam via het hoofd van targetman Kramer voor de voeten van Mathias Gehrt, die de bal van ruim twintig meter met een boog schitterend over Velthuizen schoot.

Met het inbrengen van Marko Vejinovic en Gaël Kakuta probeerde Bosz nog een late comeback te forceren, maar omdat Kakuta de bal in kansrijke positie naast prikte en Pröpper van afstand naast schoot liet Vitesse de kans liggen om voor het eerst sinds 19 november 2000 aan kop te gaan in de Eredivisie. ADO nam met de eerste thuiszege afstand van de laatste plaats.