Acht feiten over Oranje en de oefenwedstrijd tegen Japan

In Genk speelde Nederland zaterdagmiddag met 2-2 gelijk tegen Japan. Voetbal International blikt met acht statistische feiten terug op het duel van Oranje.

Acht feiten over Oranje en de oefenwedstrijd tegen Japan


Rafael van der Vaart is Marco van Basten en Dirk Kuijt gepasseerd op de topscorerslijst aller tijden van het Nederlands elftal. In het treffen met Japan maakte Van der Vaart zijn 25ste doelpunt in 108 interlands. Van Basten en Kuijt hebben 24 goals gescoord.

Dankzij het 2-2 gelijkspel blijft het Nederlands elftal ongeslagen in vriendschappelijke wedstrijden op neutraal terrein. Van de zeven oefenduels op neutrale ondergrond won Oranje er vier en speelde het er drie gelijk.

Van de laatste vijf wedstrijden op neutraal terrein won Nederland er niet één (G1, V4). Deze reeks begon met een nederlaag in de WK-finale tegen Spanje. Daarna volgden op het EK 2012 verliespartijen tegen Denemarken, Duitsland en Portugal. Het gelijkspel tegen Japan is het vervolg op deze slechte serie.

Nederland incasseerde zaterdag voor het eerst tegentreffer(s) tegen Japan. Eerder won Oranje met 3-0 (vriendschappelijk 2009) en 1-0 (WK 2010) van Japan.

Yuya Osako was de eerste doelpuntenmaker namens Japan tegen Nederland. Osako maakte in de 44ste minuut de 2-1. Na een uur kwam ook Keisuke Honda tot scoren.

In 2013 speelde Nederland dertien interlands. Jeremain Lens is de enige speler die in al die duels in actie kwam. Tot de wedstrijd tegen Japan deelde hij deze status met Robin van Persie, maar die haakte geblesseerd af voor de oefenduels tegen Japan en Colombia.

Oranje won tegen Japan voor het eerst in de historie niet van een Aziatische tegenstander. De eerste tien duels tegen Aziaten leverden iedere keer een overwinning op. Van Japan (twee keer), China (twee), Zuid-Korea (twee), Indonesië, Iran, Saoedi-Arabië en Thailand werd gewonnen.

Voor het eerst in drie jaar stonden drie spelers van Ajax (Jasper Cillessen, Daley Blind en Siem de Jong) in de basis bij Oranje. Dat gebeurde op 7 september 2010 voor het laatst tegen Finland (2-1 winst). Destijds hadden Maarten Stekelenburg, Gregory van der Wiel en Vurnon Anita als Ajacied een basisplaats.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen