'Aanmoedigingspremies zijn net als Bin Laden'

  In Nederland woedt de discussie over het al dan niet toestaan van aanmoedigingspremies. Is het verwerpelijk om tegenstanders van concurrenten geldelijk te belonen om extra hun best te doen, is de grote vraag.

'Aanmoedigingspremies zijn net als Bin Laden'

Op de laatste speeldag van de Eredivisie zou Ajax geld hebben beloofd aan Excelsior om AZ punten af te snoepen. De Rotterdammers voldeden aan die opdracht, al ging PSV er met de landstitel vandoor.

In Spanje koerst de competitie op eenzelfde scenario af. Real Madrid en Barcelona gaan samen aan kop, met Sevilla en Valencia op het vinkentouw. De Madrilenen spelen komend weekeinde thuis tegen Deportivo La Coruña en Barcelona ontvangt Getafe.

Dat er met beloningen zal worden gestrooid, is in Spanje een publiek geheim en een legaal middel. 'Aanmoedigingspremies zijn als Bin Laden. De hele wereld zegt dat ze bestaan, maar niemand heeft ze ooit gezien', vatte Getafe-middenvelder Mario Cotelo treffend samen in de Madrileense sportkrant AS.

Vooral Barcelona zou in de jaren negentig de portemonnee meermaals hebben moeten trekken. Vanaf 1992 pakten de Catalanen drie keer op rij de landstitel doordat de concurrent faalde op de laatste speeldag.

Real Madrid (twee keer) en Deportivo (één keer) strandden wonderbaarlijk. Tenerife versloeg Real beide keren en Valencia hield het op 0-0 bij Depor, waardoor het Barcelona van coach Johan Cruijff (foto) steeds kampioen werd.    

Seizoen     Laatste speeldag
1993/1994 1. Barcelona 38-56*    Barcelona - Sevilla 5-2
  2. Deportivo 38-56 Deportivo - Valencia 0-0
 
1992/1993 1. Barcelona 38-58 Barcelona - Real Sociedad 1-0
  2. Real Madrid 38-57 Tenerife - Real Madrid 2-0
 
1991/1992 1. Barcelona 38-55 Barcelona - Athletic de Bilbao 2-0
  2. Real Madrid 38-54 Tenerife - Real Madrid 3-2
 
* Barcelona kampioen op basis van beter onderling resultaat

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen