PSV loopt legendarisch record mis door gelijkspel in Limburg

Reacties

PSV kan niet langer de beste Eredivisie-ploeg ooit worden. Die kans verspeelde de kersverse kampioen op bezoek bij Fortuna Sittard door een 1-1 gelijkspel. Door te scoren, schoot PSV wel een ander fraai record uit de boeken (zie onderaan).

PSV loopt legendarisch record mis door gelijkspel in Limburg
© Pro Shots
Fortuna Sittard
Fortuna Sittard
1 - 1
PSV
PSV

PSV werd in het vorige duel kampioen van Nederland. De ploeg van coach Peter Bosz versloeg Sparta met 4-2, waarna er flink gefeest werd. Tegen het al uitgespeelde Fortuna Sittard van trainer Danny Buijs ging het daarom vooral om de statistieken. PSV kon immers nog op diverse manieren geschiedenis schrijven (zij lijstje onderaan). De belangrijkste was dat met twee zeges het legendarische Ajax uit het seizoen 1971/72 afgelost kon worden als beste Eredivisie-ploeg ooit. De ploeg van onder anderen Johan Cruijff eindigde toen omgerekend op 93 punten, met een doelsaldo van +84. PSV begon aan het duel in Sittard met 87 punten en al een beter doelsaldo (+88).

Na een erehaag van de Limburgers (zie beelden hieronder) kon PSV, voor het eerst in het nieuwe uitshirt, beginnen aan de klus. Dat deed de kampioen met Joël Drommel voor het eerst dit Eredivisie-seizoen onder de lat en met Ismael Saibari en Hirving Lozano als vervangers van Joey Veerman en Johan Bakayoko.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Drommel kon direct aan de bak. De doelman moest een vrije trap van Kristoffer Peterson en een kopbal van Dimitrios Siovas uit zijn doel houden. Halverwege het eerste bedrijf moest ook de PSV-goalie het antwoord schuldig blijven. Verdediger Olivier Boscagli verloor de bal aan Peterson, die zo met een flinke sprint een counter kon inleiden. Na breedleggen tikte Iñigo Córdoba binnen: 1-0. Hij vierde dat vervolgens door een shirtje van Kaj Sierhuis de lucht in te steken, de spits raakte afgelopen week opnieuw zwaar geblesseerd aan zijn knie. Kort na de 1-0 ontsnapte PSV aan de 2-0 toen Boscagli een inzet van Siemen Voet van de lijn haalde, nadat Drommel Córdoba van scoren had gehouden.

Dat er voor rust niet meer gescoord werd, was dan weer te danken aan de doelman aan de andere kant. Luuk Koopmans had tot twee keer toe een schitterend antwoord in huis bij pogingen van Luuk de Jong. Hij ranselde eerst een kopbal en later een volley uit zijn doel. Die treffer had De Jong in de race om de topscorerstitel (Vangelis Pavlidis maakte er eentje meer, 28) juist zo goed kunnen gebruiken.

De voor rust zichtbaar geïrriteerde Bosz greep in de rust in. Met een driedubbele wissel – Bakayoko, Patrick van Aanholt en Veerman vervingen Lozano, Jordan Teze en Saibari – probeerde hij het tij te keren. Dat lukte maar half. Door een kopbal uit een corner voorkwam Jerdy Schouten de tweede verliespartij van het seizoen, maar een winstpartij zat er niet meer in. Daarmee blijft het Ajax van 1972 in de boeken staan als beste Eredivisie-ploeg ooit. PSV sluit volgende week zondag de Eredivisie af in eigen huis tegen RKC Waalwijk. Fortuna, dat na zes duels zonder zege weer eens won, gaat dan op bezoek bij Heracles Almelo.

PSV-doelman Drommel kon het puntenverlies in zijn eerste competitieduel van het seizoen niet voorkomen
© Pro Shots
PSV-doelman Drommel kon het puntenverlies in zijn eerste competitieduel van het seizoen niet voorkomen

Meer records

Omdat PSV zondag ook in het 33ste duel van het seizoen scoorde, is een ander record wel een feit. Dat lukte immers nog nooit een club in Nederland. Het oude record stond ook al op naam van PSV: in het seizoen 2018/19 stokte de teller na 32 duels van PSV voor het eerst.

Bovendien kan de equipe van Bosz het clubrecord nog scherper stellen. In 2015 eindigden de Eindhovenaren op 88 punten. Dat aantal is nu ook behaald.

Met een zege op RKC kan PSV ook het beste doelsaldo ooit nog op zijn naam schrijven. Dat staat nu nog op het Ajax van het seizoen 1997/98 (112-22, +90). PSV staat op +88 momenteel. Het hoogste aantal goals in één Eredivisie-seizoen is alleen nog theoretisch mogelijk, PSV staat nu veertien goals achter op het Ajax van 1967 (dat toen eindigde op 122 treffers).

Zo mag PSV afgelopen week dus een enorm feest gevierd hebben. Aan het eerstvolgende duel houdt de kampioen wellicht toch een kleine kater over.

Fortuna Sittard Nederland

PSV Nederland

PSV Nederland

Eredivisie

Stand Eredivisie 2023/2024

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
PSV
34
29
4
1
111-21
+90
91
2
Feyenoord
34
26
6
2
92-26
+66
84
3
FC Twente
34
21
6
7
69-36
+33
69
4
AZ
34
19
8
7
70-39
+31
65
5
Ajax
34
15
11
8
74-61
+13
56
* Actueel tot en met 23 mei 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer PSV
Meer over PSV
Meer Fortuna Sittard
Meer over Fortuna Sittard
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.