Zweedse titelstrijd naar climax

De strijd om de landstitel in Zweden beleeft pas op de laatste twee speeldagen zijn ontknoping. Koploper Hammarby IF leed maandag een pijnlijke nederlaag tegen AIK (5-2), maar zag ook naaste concurrent IFK Göteborg sneuvelen (1-0 tegen GIF Sundsvall). Hammarby kan nu komende zondag bij winst op Örgryte IS alsnog de eerste landstitel in de clubhistorie veroveren.

De altijd beladen streekderby tussen AIK en Hammarby kende een bizar scoreverloop. Na amper een kwartier leidde de thuisploeg al met 2-1. Daarna duurde het tot aan de 81ste minuut voordat er weer gescoord werd. De laatste negen minuten van de wedstrijd leverde vervolgens nog vier doelpunten op.

De hoogte van de nederlaag suggereert dat Hammarby volledig van de mat werd gespeeld door AIK, maar niets is minder waar. Een halfuur vóór het einde van de wedstrijd kregen de spelers van de ploeg uit Stockholm de uitslag te horen van het duel tussen Sundsvall en Göteborg, dat eerder die avond begonnen was. Toen bleek dat Göteborg de wedstrijd had verloren, koos Hammarby massaal voor de aanval om alsnog drie punten én de landstitel in de wacht te slepen. AIK maakte dankbaar gebruik van de geboden ruimte en liep vervolgens uit naar een ruime zege.

Alleen wanneer Hammarby komende zondag gelijkspeelt of verliest van Örgryte IS, maken naaste achtervolger IFK Göteborg en nummer drie Djurgårdens IF nog een kans op de titel. Beide clubs moeten dan wel winnen van respectievelijk Halmstads BK en Helsingborgs IF.

Malmö FF, de voormalige club van Ajacied Zlatan Ibrahimovic, is het spoor al weken bijster in de Zweedse Allsvenskan. De ploeg die hard op weg leek uit te groeien tot de revelatie van het seizoen, bleef tegen Örebrö SK alweer voor de zesde keer op rij zonder zege in competitieverband en leed de elfde nederlaag van de competitie (1-3). Malmö is inmiddels afgezakt naar de negende plek op de ranglijst.