Zwak Feyenoord verspeelt punten tegen degelijk Roda JC

Roda JC Kerkrade heeft in eigen huis Feyenoord in bedwang gehouden. De Rotterdammers hadden geen antwoord op de countertactiek van de Limburgers: 1-1.

L

Dat Roda JC een lastige kluif ging worden voor Feyenoord, kondigde zich al aan. De promovendus onderscheidt zich door als een van de weinige Eredivisie-ploegen veel balbezit aan de tegenstander te gunnen en in een 4-4-2-formatie aan te treden. Dat leverde de Limburgers een vliegende start op met tien punten uit de eerste vijf duels.

Voor Feyenoord bleek het dit seizoen juist lastig goed georganiseerde tegenstanders kapot te spelen en dus was het weinig verwonderlijk dat de behendige Eljero Elia van trainer Giovanni van Bronckhorst voor het eerst mocht starten. Toch was het niet Elia, maar rechtsback Rick Karsdorp die met een creatieve ingeving de ban brak voor Feyenoord. Hij leverde in de twintigste minuut een panklare voorzet af op Michiel Kramer, die raak kopte: 0-1. Een week eerder had Karsdorp met een fraaie pass de winnende goal van Elia tegen Willem II ingeleid.

Michiel Kramer ontvangt de felicitaties na zijn openingstreffer.

Ondanks de voorsprong kreeg Feyenoord nauwelijks grip op Roda, dat vooral via loopacties van Edwin Gyasi en standaardsituaties veel gevaar stichtte. De thuisploeg kreeg de beloning voor het goede spel via een fraaie vrije trap van Hicham Faik, die met een inzet in de verre hoek doelman Kenneth Vermeer in de 27ste minuut verraste: 1-1.

Feyenoord probeerde na deze tegenslag Roda de duimschroeven aan te draaien, maar lange tijd zorgde vooral de thuisploeg voor dreiging met vlijmscherpe counters. Pas in de zeventigste minuut kwamen de Rotterdammers voor het eerst in de buurt van een tweede treffer, toen een kopbal van Dirk Kuijt van de lijn werd gehaald door Ard van Peppen.

De verse krachten Bilal Basaçikoglu en Lex Immers moesten in de slotfase nog wat forceren voor Feyenoord, maar meer dan een kopbal van Kuijt op het aluminium leverde het offensief niet op. Zo profiteerden de Rotterdammers nauwelijks van de nederlaag die PSV leed bij Heracles Almelo (2-1). Feyenoord staat vierde in de Eredivisie met dertien punten uit zes duels. Roda heeft twee punten minder en bezet de zesde positie.