Zwaanswijk zet na successeizoen punt achter loopbaan

Zoals hij al min of meer had aangekondigd heeft Patrick Zwaanswijk (38) in Australië een punt achter zijn loopbaan gezet. De verdediger, die sinds 2010 voor de Central Coast Mariners uitkwam, gaat daar verder als jeugdtrainer.

Zwaanswijk zet na successeizoen punt achter loopbaan

'Dit is een hele mooie kans, die mijn besluit iets vergemakkelijkt', vertelt de voormalige verdediger van FC Utrecht (zes seizoenen), Oita Trinita (Japan, twee seizoenen) en NAC Breda (vijf seizoenen).

Officieel loopt het dienstverband van Zwaanswijk af op 31 mei. Daardoor zal zijn laatste wedstrijd zijn in de Aziatische Champions League tegen het Chinese Guangzhou Evergrande. Dat tweeluik heeft de return voor 22 mei op het menu staan. 'De verdere knock-outfases zal ik moeten bekijken. Het zal vreemd zijn, maar na alles wat ik heb meegemaakt kan ik alleen maar tevreden zijn.'

Zwaanswijk zwaait af met twee KNVB-bekers (FC Utrecht in 2003 en 2004) én het recentelijk behaalde kampioenschap van Australië op zijn erelijst. In de finale kroonde hij zich tot de oudste finalist, winnaar én doelpuntenmaker. In de wedstrijd tegen Western Sydney Wanderers (2-0) opende hij op slag van rust de score.

Eind april kondigde Zwaanswijk in gesprek met VI al aan dat er waarschijnlijk een einde aan zijn loopbaan zou komen. 'Als die aanbieding komt, is het negentig procent zeker dat ik mijn laatste competitieduel heb gevoetbald. Daarover zal spoedig duidelijkheid komen', doelde hij op een vervolg als trainer.

'De club wil mij behouden voor de lange termijn. Een jaar doorspelen blijft aantrekkelijk, helemaal na de gewonnen Grand Final om de titel. Maar in Australië mag je geen dubbelfuncties bekleden. Definitief stoppen als prof zal moeilijk zijn, maar die kant gaat het wel op.' Vrijdag bleek dat hij dat voornemen in concrete plannen heeft omgezet.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen