Zoveelste dramatische eindtoernooi leidt tot discussie in Engeland

Reacties

Jong Engeland is er opnieuw niet in geslaagd om hoge ogen te gooien op een eindtoernooi en dat is voer voor discussie in het voetballand. Woensdagavond ging het ondanks een 1-2 zege op Jong Kroatië mis in de groepsfase van het EK Onder-21.

Zoveelste dramatische eindtoernooi leidt tot discussie in Engeland
© Pro Shots
Kroatië O21
Kroatië O21
1 - 2
Engeland O21
Engeland O21

Met de nodige topspelers meldde Jong Engeland zich in Slovenië voor het Europese eindtoernooi en dus werden de talenten getipt als kanshebber voor de eindzege. Drie wedstrijden later zit het toernooi er al op, na nederlagen tegen de leeftijdsgenoten uit Portugal (0-2) en Zwitserland (0-1) was een 1-2 overwinning op Jong Kroatië niet voldoende om de volgende ronde te bereiken. Sterker nog: Jong Engeland eindigde als laatste in de groep.

Met smaakmakers als Aaron Ramsdale, Max Aarons (hoofdfoto), Curtis Jones en Eddie Nketiah in de spelersgroep lagen de verwachtingen hoog voor Jong Engeland, waar ook PSV'er Noni Madueke speelde. Jones, middenvelder van Liverpool en dit seizoen nog trefzeker tegen Ajax, nam op pijnlijke wijze afscheid van het Europese strijdtoneel. Zijn doelpunt tegen Jong Kroatië bleek niet voldoende voor een plek in de kwartfinale en na het laatste fluitsignaal kreeg Jones ook nog eens rood na een opstootje.

De spelers van Jong Kroatië vierden na de late treffer van Domagoj Bradaric flink feest op het veld en daar stoorde Jones zich aan. De goal van Bradaric betekende dat Kroatië zich op basis van doelsaldo mocht melden in de eindfase van het toernooi, bij een 2-0 overwinning was het Jong Engeland dat door was gegaan.

UEFA Onder 21 Kampioenschap

Stand Groepsfase Groep D UEFA Onder 21 Kampioenschap 2021 Hungary/Slovenia

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Portugal O21
3
3
0
0
6-0
+6
9
2
Kroatië O21
3
1
0
2
4-5
-1
3
3
Zwitserland O21
3
1
0
2
3-6
-3
3
4
Engeland O21
3
1
0
2
2-4
-2
3
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

Het is alweer de vijfde keer in de laatste zes toernooien dat Jong Engeland wordt uitgeschakeld in de groepsfase. Alleen in 2017 overleefde het land de eerste ronde, maar in de eerstvolgende wedstrijd viel alsnog het doek. 'Het begint een historisch probleem te worden', schrijft Sky Sports dan ook in een opiniestuk over de Engelse beloften.

De discussie gaat over de functie van Jong-elftal. Is het een opvoedfabriek voor de hoofdmacht of moet het boeken van successen het doel zijn? 'Als het gaat om het pad richting het grote Engeland in plaats van successen te boeken op eindtoernooien, doe dan niet mee aan EK's. Dan is het slechts een verspilling van tijd. Op deze manier leren we niets van deelnames aan eindtoernooien en boeken we ook geen progressie.'

Het gaat volgens journalist Andy Hinchcliffe over de instelling van spelers. 'Het kweken van winnaarsmentaliteit gaat niet om het winnen op een mooie manier, het gaat om winnen als je niet het beste team hebt. Daar gaat het om op toernooien: de klus klaren. Op die manier kom je in aanmerking voor Engeland. Als het gaat om de speelstijl, kan je nog beter een boel vriendschappelijke wedstrijden spelen.'

Net als bij Jong Oranje deden diverse jeugdige sterren niet mee bij Jong Engeland. Jude Bellingham, Phil Foden and Trent Alexander-Arnold waren bijvoorbeeld speelgerechtigd op dit toernooi, maar brachten deze interlandperiode door bij de hoofdmacht onder bondscoach Gareth Southgate.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.