Zorgen Palace en Newcastle blijven in zeldzaam spannend rechterrijtje

Crystal Palace en Newcastle United hebben zondagmiddag met 1-1 gelijkgespeeld. De ploegen schieten maar weinig op met het puntje en zijn nog geenszins van de degradatiezorgen verlost. Al geldt dat voor véél meer ploegen in het Engelse rechterrijtje.

Met Timothy Fosu-Mensah en Patrick van Aanholt als backs begon Palace als nummer vijftien aan het duel. Newcastle, dat het nog zonder de aangetrokken spits Islam Slimani moest doen, stond bij aanvang één plek en twee punten lager.

Van Aanholt liet zich in de eerste helft diverse keren in offensieve zin zien en was zo ook aangever bij de eerste grote kans, een mogelijkheid die niet aan Christian Benteke besteed was. In de 22ste minuut moesten de twee Nederlanders lijdzaam toezien hoe Mohamed Diamé de score opende. De bal werd bij een corner laag ingebracht, glipte overal doorheen en werd binnengetikt door de Senegalees. Ondanks grote kansen voor de uiterst bedrijvige Wilfried Zaha en Benteke namens Palace en Kenedy en Ayoze Perez namens de gasten, bleef het voor rust bij 1-0.

In de tweede helft ging Palace op zoek naar de gelijkmaker en die kwam er uiteindelijk uit een strafschop. Na een overtreding van Ciaran Clark op Benteke schoot Luka Milivojevic, die eerder dit seizoen tegen Manchester City nog miste, zijn penalty maar ternauwernood raak. Doelman Karl Darlow raakte de bal wel, maar net niet genoeg om de 1-1 te voorkomen. In de slotfase was de grootste mogelijkheid voor Benteke. Omdat de Belg de bal er niet in kreeg, moesten beide ploegen genoegen nemen met een punt. Bij Palace zat winteraanwinst Alexander Sørloth (ex-FC Groningen) het hele duel op de bank.

Door het gelijkspel is Palace, dat eerder dit seizoen onder Frank de Boer nog stijf onderaan stond, nu veertiende met 27 punten. Newcastle heeft twee punten minder en is zestiende. Opvallend is dat tussen de koploper van het rechterrijtje (Watford) en de nummer negentien (Huddersfield Town) maar drie punten verschil zit. West Bromwich Albion staat er met twintig punten het slechtst voor.

Voor de speelronde stond VI al stil bij de spannende strijd onderin.