Zorgen in Argentinië: Messi al acht uur zonder veldgoal

Lionel Messi bereidt zich met Argentinië voor op de halve finale tegen Paraguay in de strijd om de Copa América, in de nacht van dinsdag op woensdag (01.30 uur). Voor de aanvoerder van La Albiceleste is er nog flink wat progressie te boeken.

Terwijl het zicht op een langgekoesterde hoofdprijs voor Argentinië steeds helderder wordt met het bereiken van de halve finale op het Zuid-Amerikaanse landentoernooi, verdwijnt de directe invloed van sterspeler Lionel Messi als sneeuw voor de zon. De aanvoerder benutte in de openingswedstrijd tegen Paraguay (2-2) nog wel een strafschop, maar dat is toch nu toe zijn enige concrete wapenfeit gebleken voor de Argentijnen.

Sterker, Messi bouwt stiekem aan twee reeksen die we niet van hem gewend zijn, zeker niet gezien zijn vorm van de laatste maanden bij Barcelona. Alarmerend is het allemaal niet, opmerkelijk des te meer. Zo heeft de 28-jarige aanvaller in de Argentijnse ploeg al ruim acht uur (501 minuten) geen doelpunt uit collectief spel meer kunnen maken. Zijn laatste treffer in die categorie dateert van de oefenwedstrijd tegen Hong Kong op 14 november 2014: Messi droeg toen met twee goals bij aan een 7-0 zege.

Weinig goals uit samenspel
Als we kijken naar louter de competitieve wedstrijden van Argentinië kijken dan wacht Messi inmiddels al bijna veertien (!) uur op een doelpunt dat ontstond uit veldspel. Die goal dateert van de derde minuut van de groepswedstrijd tegen Nigeria op het WK 2014 in Brazilië, toen hij een rebound benutte. In dat duel scoorde Messi vlak vóór rust opnieuw, maar dat was een treffer uit een standaardsituatie: een rake vrije trap.

Als we de recente productie van Messi bij Argentinië bekijken, valt in elk geval op dat zijn treffers voornamelijk door hem zélf tot stand kwamen, en niet na samenspel met zijn ploeggenoten. Slechts vijf van zijn laatste vijftien goals in de nationale ploeg werden gecreëerd door teamgenoten, tegenover zes strafschoppen, één vrije trap, twee doeltreffende solo's en één benutte rebound. In de Argentijnse ploeg lopen duidelijk geen types als Andrés Iniesta en Xavi rond, twee spelers die Messi bij Barcelona met een directe assist samen al 66 keer aan een doelpunt hielpen.