Zorgen Blatter: 'Buitenlandse investeerders niet altijd goed'

De crisis zorgt niet alleen in de Eredivisie voor nieuwe ontwikkelingen. Al langer kopen rijke investeerders in heel Europa (top)clubs op. FIFA-preses Sepp Blatter meent dat dat niet altijd een goede zaak is.

Zorgen Blatter: 'Buitenlandse investeerders niet altijd goed'

In Nederland is voorlopig alleen Vitesse in buitenlandse private handen gevallen. De Rus Alexander Chigirinsky nam onlangs de aandelen over van Merab Jordania. Vier andere clubs in Nederland zijn eigendom van Nederlandse investeerders. FC Utrecht (Frans van Seumeren), ADO Den Haag (Mark van der Kallen), Go Ahead Eagles (tien investeerders) en SC Cambuur (een groep van vijftig investeerders) zijn reeds verkocht. NAC Breda zou wel eens de volgende kunnen worden in dat rijtje.

Dat zou betekenen dat liefst zes van de achttien clubs in private handen komen. De KNVB is bezorgd. In het jongste jaarverslag staat een passage over de integriteit van het betaalde voetbal die in het geding is. Bovendien kan volgens de bond de continuïteit van de competities in gevaar komen.

Blatter zoomt vooral in op buitenlandse investeerders, die buiten hun moederland clubs opkopen. 'Dat is niet altijd goed', aldus de Zwitser. 'Neem Engeland, daar heeft het goed gewerkt voor de clubs. Maar niet voor de nationale ploeg.'

Ronaldo
Overigens liet Blatter nog maar eens weten geen spijt te hebben van zijn opmerking over Cristiano Ronaldo. Hij noemde recentelijk de Portugese superster van Real Madrid 'een commandant'. Die omschrijving werd negatief uitgelegd en kwam de FIFA-bons op flinke kritiek te staan.

Ronaldo gaf antwoord op het veld door aan de lopende band te scoren en een doelpunt te vieren door te salueren. Door zijn bizarre productiviteit verlengde de FIFA zelfs de stemperiode voor de Gouden Bal-verkiezing, hetgeen erop duidt dat Ronaldo dé grote kanshebber is voor het binnenslepen van die eervolle prijs. 'Ik heb altijd gezegd dat Ronaldo een uitzonderlijke voetballer is. Een commandant qua spel', probeerde Blatter nog een en ander recht te praten.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen