Ziyech weer belangrijk voor Marokko

Marokko heeft in het voorlaatste kwalificatieduel voor het toernooi om de Afrika Cup in de slotfase een zege weggegeven. Hakim Ziyech was opnieuw bij een doelpunt betrokken, maar moest toezien hoe Libië in de blessuretijd nog de 1-1 maakte.

De spelverdeler van FC Twente stond aan de basis van het openingsdoelpunt. Na 38 minuten kwam zijn corner terecht bij Nabil Dirar die vervolgens de bal hard in het dak van het doel schoot: 0-1. Marokko startte aan het duel met behalve Ziyech op het middenveld ook met de eveneens in Nederland geboren Karim El Ahmadi (Feyenoord), Nordin Amrabat (Watford) en Mbark Boussoufa (AA Gent). Die laatste is transfervrij en werd onlangs gepolst door Feyenoord.

Ziyech was in de beginfase ook al betrokken bij de grootste kans. Hij stuurde Amrabat weg, maar die mogelijkheid was aan de voormalige aanvaller van VVV-Venlo en PSV niet besteed. Door de goal van Dirar ging Marokko toch met een voorsprong rusten. Na rust stevenden de Marokkanen af op een zege. Bondscoach Hervé Renard haalde Ziyech, die vanaf de flank startte, na 77 minuten naar de kant. Vanuit de dug-out zag de Twente-middenvelder hoe Sanad Ouerfelli voor de gelijkmaker tekende.

Ondanks de late goal behoudt Marokko in Groep F de ongeslagen status met dertien punten uit vijf duels. De koploper, Kaapverdië heeft als nummer twee al zeven punten minder met nog een duel tegoed, is al geplaatst voor het toernooi van 2017 in Gabon.

Vorige week toonde Ziyech zijn klasse ook al. Toen nam hij in het oefenduel met Congo beide goals voor zijn rekening; uit een vrije trap en een strafschop à la Panenka.