Ziyech dirigeert dominant Ajax langs PEC Zwolle

Ajax heeft vertrouwen getankt tegen PEC Zwolle. Onder aanvoering van Hakim Ziyech liepen de Amsterdammers in eigen huis uit naar een 5-1 zege. Het betekende alweer de zesde overwinning op rij.

Wout Brama was er verantwoordelijk voor dat de hoofdrol van Ziyech wat meer glans kreeg. De middenvelder van PEC schoot de laagvlieger uit Zwolle al na vijf minuten naar een voorsprong en daardoor móést de spelverdeler van Ajax wel aan de bak. Hij had na de tegentreffer slechts twee minuten nodig om een doelpunt voor te bereiden.

Ziyech krulde de bal uit een hoekschop vanaf de linkerkant op het hoofd van Davy Klaassen, die doorknikte naar Davinson Sánchez. De Colombiaanse verdediger kopte van dichtbij vogelvrij binnen. In de 38ste minuut viel de 2-1 uit een bijna identieke situatie: hoekschop Ziyech, kopgoal Sánchez. Dit keer kwam er geen 'tussenpersoon' aan te pas en kwam de assist dus wel op naam van Ziyech. Daarmee tekende hij voor zijn derde assist van dit Eredivisie-seizoen (één in dienst van FC Twente, één namens de Amsterdammers).

Doellijntechnologie
Tien minuten na rust kwam daar een vierde bij, toen hij Kasper Dolberg - die Bertrand Traoré met zijn basisplaats weer naar de rechterflank verdreef - de diepte instuurde met een steekpass en de Deen met de buitenkant van zijn rechtervoet raak tikte. Ziyech was ook degene die de bal aan Traoré gaf, voordat die aan een solo door de PEC-defensie begon en de 4-1 voor zijn rekening nam. De 5-1 kwam volledig op naam van Dolberg, al had scheidsrechter Jochem Kamphuis nog wel de doellijntechnologie nodig om de bal op de middenstip te leggen.

Kasper Dolberg dankt Hakim Ziyech na zijn derde Eredivisie-treffer in dienst van Ajax.

Met een droge knal trof de achttienjarige aanvalsleider de onderkant van de lat, waarna de bal terug het veld in stuiterde, maar Kamphuis wist door een signaal op zijn horloge - gekoppeld aan het Hawk Eye-systeem - dat de bal de doellijn volledig had gepasseerd. Daardoor was het slotakkoord voor Dolberg, want hoewel de thuisploeg daarna nog wel aanzette, bleef het bij 5-1.

Na overwinningen op Go Ahead Eagles (0-3), Vitesse (1-0), Panathinaikos (1-2), Heracles Almelo (0-2) en Willem II (5-0) boekte Ajax dus alweer de zesde zege op rij in een officieel duel. De equipe van trainer Peter Bosz komt door deze driepunter in de Eredivisie op zestien punten en dat is goed voor een (tijdelijke) tweede plaats, met twee punten achterstand op koploper Feyenoord. PSV kan bij een winstpartij in Kralingen nog langszij komen, terwijl de Rotterdamse aartsrivaal zondag Roda JC Kerkrade treft. PEC Zwolle blijft hekkensluiter met twee punten.