Zes zeges op rij: Jong Oranje dendert door in kwalificatiereeks

Nederland Onder-21 heeft uit tegen Zweden Onder-21 ook zijn zesde EK-kwalificatiewedstrijd gewonnen. Ruben van Bommel vertolkte een hoofdrol bij het team van Michael Reiziger, dat met 2-4 won.

Na de aanstelling van Reiziger eerder dit jaar had Jong Oranje nog niet verloren. Zweden-uit was misschien wel de grootste test tot nu toe. De nummer drie van Groep C kwam ook op voorsprong. Sebastian Nanasi bleef sterk overeind in duel met Sontje Hansen en scoorde fortuinlijk. Hij zag zijn schot van richting veranderd worden door de meeverdedigende aanvaller: 1-0. Doelman Calvin Raatsie was daardoor kansloos.

Jong Oranje kwam na die tegengoal in de 36ste minuut snel met een antwoord. Het was uitgerekend Hansen die in de 39ste minuut voor de gelijkmaker zorgde. De buitenspeler van NEC koos positie na een afgeslagen corner en reageerde alert toen Zweden de bal niet weg kreeg uit zijn eigen strafschopgebied. Hansen schoot de bal hoog binnen en maakte zo zijn eerste goal bij Nederland Onder-21, waar hij met Emanuel Emegha en Myron van Brederode de voorhoede vormde. Zij werden vanaf het middenveld ondersteund door Ruben van Bommel en Kenneth Taylor, met daarbij Dirk Proper in een meer controlerende rol.

Jong Oranje was de bovenliggende partij op Zweedse bodem en drukte zijn overwicht na ruim een uur uit in een voorsprong. Invaller Youri Regeer schoot de bal na een pass van Taylor tegen de paal, waarna Van Bommel kon aanleggen voor de rebound. De AZ'er bleef koel en schoof de bal uiterst kalm in de openliggende verre hoek: 1-2. Het team van Reiziger gaf die voorsprong niet meer uit handen in een meer dan spectaculaire slotfase. Invaller Noah Ohio zorgde in de 92ste minuut voor de 1-3, waarna Noah Persson namens Zweden wat terug deed in de zesde minuut van de extra tijd (2-3). Weer een minuut later deelde Van Bommel op aangeven van Ohio de genadeklap uit: 2-4.

Jong Oranje is met achttien punten uit zes wedstrijden de koploper in Groep C en heeft een voorsprong van acht punten op nummer twee Georgië, dat wel een wedstrijd minder gespeeld heeft. Op 25 maart staat de volgende EK-kwalificatiewedstrijd op het programma. Jong Oranje speelt dan uit tegen Moldavië.