Zes treffers Milik bij terugkeer Ajax in Olympisch Stadion

Ajax heeft bij de terugkeer naar het Olympisch Stadion voor de KNVB-bekerwedstrijd tegen JOS Watergraafsmeer gedaan wat het moest doen. De landskampioen won dankzij drie tussensprints met 9-0 van de oude club van wijlen Ajax-icoon Rinus Michels. Arek Milik was met zes doelpunten de belangrijkste man aan Amsterdamse zijde.

Voorafgaand aan het saillante bekerduel gingen de gedachten terug naar de halve finale van de Champions League tegen Panathinaikos, de laatste wedstrijd die Ajax in het Olympisch Stadion speelde voordat het in 1996 De Arena betrok. Achttien jaar later was er nog maar weinig over van de magie die wedstrijden in de Amsterdamse voetbaltempel doorgaans hadden.

Want waar voor het in gebruik nemen van De Arena louter topduels in het vaak tot de nok toe gevulde Olympisch Stadion werden afgewerkt, was het duel met hoofdklasser na het openingsdoelpunt van Milik al verworden tot formaliteit. JOS-doelman Mitchel Dijkstra schoot de bal tegen de Poolse spits aan, die eenvoudig kon binnentikken.

Het verzet van de zondagamateurs was meteen gebroken. Ajax liep na de 0-1 in vier minuten tijd uit naar een comfortabele 3-0 voorsprong. Eerst soleerde Lucas Andersen zich op volle snelheid naar zijn tweede doelpunt in de Amsterdamse hoofdmacht, kort daarna maakte Milik uit een voorzet van Ricardo Kishna de 0-3.

In zowel het eerste kwartier voor als na rust gebeurde vervolgens weinig, maar in het laatste halfuur zette Ajax tóch nog aan. Milik zorgde in de 62ste minuut voor 0-4. Kort daarna scoorden ook Kishna en Queensy Menig (bij zijn officiële debuut). In de laatste tien minuten kreeg de monsterscore gestalte toen Milik in zes minuten nog drie keer trefzeker was.