Zelfs Real liet Roma-hart Totti niet sneller kloppen

Reacties

De uitwedstrijd tegen AS Roma betekent voor Real Madrid een weerzien met Francesco Totti, de voor de Spaanse grootmacht ongrijpbare prooi.

Zelfs Real liet Roma-hart Totti niet sneller kloppen

Het affiche is meer dan Champions League-waardig: Il Bimbo d'Oro (De Gouden Jongen) ontvangt De Koninklijke. Op veel speeltijd hoeft Francesco Totti niet meer te rekenen bij Roma, maar de 39-jarige spits is nog altijd de blikvanger bij de Romeinen. De Italiaan bleef Roma zijn hele voetballeven trouw, al scheelde dat niet altijd veel. In de zomer van 2004 was er sprake van een relatiecrisis tussen de club en de sterspeler.

'Ik heb geen spijt. Ik heb er destijds voor gekozen om niet naar Real Madrid te gaan', zei Totti eerder. 'Er waren problemen bij Roma, maar die werden opgelost. Ik had meer kunnen verdienen en meer kunnen winnen, maar ik heb de keuze om in Rome te blijven met mijn hart gemaakt. Ik droomde als kleine jongen van het dragen van het Roma-shirt. Sinds jongs af aan ben ik fan en dat zal altijd zo blijven.'

In de bloei van zijn leven wist Totti met speels gemak het net te vinden. Het kind van de club voetbalde zich naar een onsterfelijke status in Rome. Het winnen van prijzen in clubverband is echter achtergebleven. Totti kroonde zich in 2006 met Italië op Duitse bodem tot wereldkampioen, maar werd in eigen land slechts één keer kampioen (seizoen 2000/01). Het deert de routinier niet. Rome was, is en blijft zijn thuis. Daar bracht zelfs meesterverleider Real geen verandering in.

Dat laatste tot grote spijt van Real-voorzitter Florentino Pérez. De Spaanse preses haalde de ene na de andere wereldster naar Estadio Santiago Bernabéu, maar Totti bleek onhaalbaar. 'Ik heb in mijn leven veel geld uitgegeven om een krachtig team te bouwen, maar het was altijd mijn wens om Totti naar Madrid te halen. Het was helaas onmogelijk, want hij wilde Roma niet verlaten.'

Zes keer speelde het troetelkind van Rome in zijn carrière tegen Real. Totti scoorde in zijn eerste drie ontmoetingen met Los Galácticos en wist drie keer te winnen van de Madrilenen. Als Real woensdagavond het rijk van Totti betreedt, hoeft het binnen de lijnen geen rekening te houden met de keizer zelf. Trainer Luciano Spalletti vertelde in aanloop naar het duel dat de levende Roma-legende voorlopig geen rekening hoeft te houden met speeltijd. Totti kijkt toe vanaf de bank, voor even zijn troon. (Bas van den Hoven)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.