Zeldzaam laag aantal zeges Ajax na eerste tien duels

Na tien speelronden in de Eredivisie is Ajax als enige club nog ongeslagen. Inclusief vorig seizoen zijn de Amsterdammers zelfs al 24 competitieduels op rij zonder nederlaag. Toch schuilt er ook een schaduwkant aan de ongeslagen status van de landskampioen. VI zet wat cijfers op een rij.

Zeldzaam laag aantal zeges Ajax na eerste tien duels

Na de eerste tien wedstrijden van dit Eredivisieseizoen staat Ajax op vier zeges en zes gelijke spelen (doelcijfers 25-12).

Ook vorig seizoen wonnen de Amsterdammers slechts vier van hun eerste tien duels in de Eredivisie. Toen was de balans W4 G5 V1.

In totaal kwam het pas acht keer voor dat Ajax minder dan vijf overwinningen liet noteren na de eerste tien wedstrijden vanaf de competitiestart.

Behalve in dit seizoen en de vorige jaargang gebeurde dat in de seizoenen 2005/06, 2000/01, 1996/97, 1989/90, 1964/65 en 1958/59.

Opvallend: Ajax slaagde er alleen in 1989/90 en 2011/12 in kampioen te worden na een dergelijke tegenvallende start qua aantal overwinningen. In vijf van de zeven andere (volledige) seizoenen liepen de Amsterdammers de landstitel dus mis. Met een achterstand van zeven punten op koploper FC Twente en zes op nummer twee PSV lijkt Ajax alweer gedoemd tot een lange inhaalrace in de Eredivisie.

Ajax hield pas in drie van zijn tien competitiewedstrijden de nul: dat gebeurde in de thuiswedstrijden tegen NAC Breda (5-0), RKC Waalwijk (2-0) en FC Twente (1-0).

De ploeg van trainer Frank de Boer slaagde er in de laatste zeven uitwedstrijden in de Eredivisie niet in de nul te houden. In die reeks incasseerde Ajax elf doelpunten.

Samenstelling: Ramon Min <br /><br /> Foto's: VI Images

Bekijk hier al onze video's