Worstelend Ajax morst ook punten bij FC Groningen

FC Groningen heeft ook geprofiteerd van een worstelend Ajax. Género Zeefuik bewees opnieuw zijn waarde als invaller (1-1).

Zeefuik, die vorige week met een treffer een punt won voor FC Groningen tegen Go Ahead Eagles (3-3), profiteerde een kwartier voor het einde van een slippertje van Kenneth Vermeer. De Ajax-doelman liet een kopbal van Eric Botteghin uit zijn handen glippen, waarna Zeefuik dankbaar gebruik maakte van de misser.

De gelijkmaker van de invaller was terecht gezien de verhoudingen op het veld. Ajax worstelde met zijn vorm en FC Groningen leek te lang niet in de gaten te hebben dat er meer te halen was dan de afwachtende houding impliceerde.

Bojan Krkic stelde opnieuw teleur en verzuimde bovendien bij een grote kans af te spelen op Lasse Schöne.

Ajax liet opnieuw geen overtuigende indruk achter. Een week na het gelijkspel tegen SC Heerenveen (3-3) stelde de ploeg van trainer Frank de Boer opnieuw teleur.

Natuurlijk was het vertrek van de vaste waarden Christian Eriksen en Toby Alderweireld (hun vervangers waren Thulani Serero en Stefano Denswil) een excuus, maar het was tekenend dat Ajax ook in Euroborg vaak de lange bal hanteerde. Juist dat was een van de kritiekpunten geweest na het gelijkspel tegen Heerenveen.

Ook de welkome steun in de rug in de achttiende minuut – Lasse Schöne verraste met een schot van afstand doelman Marco Bizot – hielp Ajax niet over het dode punt heen. Het spel van de Amsterdammers was en bleef stroperig.

FC Groningen liet na de kwetsbare Amsterdammers in problemen te brengen. Vermeer hoefde aanvankelijk weinig in actie te komen. Met een reflex maakte de doelman vroeg in de tweede helft nog wel een kopbal van Botteghin onschadelijk.

Christian Poulsen baalt, hij miste in de slotfase een grote kans.

Pas in de slotfase gooide FC Groningen de schroom van zich af. De gelijkmaker van Zeefuik was het startpunt voor een opwindend laatste kwartier, waarin zowel Ajax als FC Groningen de winnende treffer had kunnen maken. Zo schoot Filip Kostic in blessuretijd nog op de paal.

Door het gelijkspel heeft Ajax inmiddels al zeven verliespunten na vijf speelrondes, waar FC Groningen net als de Amsterdammers na vijf wedstrijden op acht punten staat.