Uitduel met Groningen nieuwe test voor defensie Ajax

• FC Groningen heeft in zijn eerste vier duels al tien keer gescoord. Alleen in 1980 startten de Groningers beter met elf goals.

Uitduel met Groningen nieuwe test voor defensie Ajax

Groningen telt al acht verschillende doelpuntenmakers. Dat is opvallend, want de Groningers hadden aan het eind van vorig seizoen elf verschillende doelpuntenmakers.

Ajax heeft de laatste twintig Eredivisieduels gescoord. De laatste keer dat dat niet lukte, was tegen FC Utrecht uit (23 december 2012 0-0).

Het eeuwige Eredivsierecord  staat mede op naam van Ajax. In de periode november 1994-december 1995 scoorden de Amsterdammers 41 keer op rij. FC Twente herhaalde die reeks in de periode september 2010-november 2011.

Dit duel is 34 keer eerder gespeeld in de Eredivisie . Ajax won 23 keer, FC Groningen zes keer. Vijf keer eindigde het onderlinge duel in een remise.

Vorig seizoen eindigde FC Groningen-Ajax in 0-2. Op de laatste speeldag van het vorige seizoen scoorden Danny Hoesen en Kolbeinn Sighthórsson.

Groningen-aanvaller Género Zeefuik (vorig seizoen 27 duels vier goals) deed in de vorige speelronde tegen Go Ahead slechts veertien minuten mee, maar scoorde wel. Dat maakt hem de meest efficiënte doelpuntenmaker van de Eredivisie.

De verdediging van Ajax staat op zeven tegentreffers na vier speelronden, een vrij hoog aantal voor de Amsterdammers. Alleen in het seizoen 2004/05 stond de teller op acht.

Ajax scoorde vijf van zijn tien goals uit een standaardsituatie (twee vrije trappen, twee heoekschoppen en een strafschop). Dat is het meeste van alle Eredivisieclubs.

Samenstelling: Willem van Beeren & Ramon Min

Bekijk hier al onze video's