WK-terugblik: Oranje krijgt wat hulp van de Denen

Het kalenderjaar nadert zijn einde. Voor Voetbal International aanleiding terug te blikken op het voetbaljaar 2010. Deze week herbeleven we het WK van Oranje, vandaag/dinsdag (verspreid over de dag) te beginnen met de groepsduels, morgen (woensdag) de wedstrijden in de knock-out-fase en donderdag eindigend met de finale tegen Spanje.

WK-terugblik: Oranje krijgt wat hulp van de Denen


Het WK begint voor Oranje met de wedstrijd tegen het Nederlands getinte Denemarken. Ondanks een surplus aan kwaliteit hebben de mannen van bondscoach Bert van Marwijk het nog knap lastig tegen spelers als Jon Dahl Tomasson, Thomas Enevoldsen, Christian Eriksen, Dennis Rommedahl én Simon Poulsen.

Laatstgenoemde, speler van AZ, helpt Oranje een minuut na rust in het zadel door op onfortuinlijke wijze een voorzet van Robin van Persie in eigen doel te koppen. Kort voor tijd tikt Dirk Kuijt een van de paal terugkerende inzet van Eljero Elia binnen en zijn de drie punten tegen de stugge Denen veiliggesteld.

Het spel is nog niet om over naar huis te schrijven - de media reppen van een 'Duitse' overwinning - maar dat is volgens betrokkenen slechts een kwestie van tijd. Sterker nog, misschien is het juist wel goed dat Oranje nog niet sprankelt: flitsend spel in het openingsduel zorgt alleen maar voor te hooggespannen verwachtingen, vinden spelers en technische staf. (Tom Wildvank)

UitgesprokenGiovanni van Bronckhorst: 'Nog zes wedstrijden en dan schrijven we waarschijnlijk geschiedenis.' <br /><br /> Johannesburg, 14 juni 2010Nederland-Denemarken 2-046. Agger (e.d.) 1-0, 85. Kuijt 2-0; scheidsrechter: Lannoy (Fra); 83.465 toesch.; gele kaarten: De Jong, Van Persie (Nederland), Kjær (Denemarken)Nederland Stekelenburg; Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst; Kuijt, Van Bommel, Sneijder, De Jong (88. De Zeeuw), Van der Vaart (67. Elia); Van Persie (77. Afellay)Denemarken Sørensen; Lars Jacobsen, Kjær, Agger, Simon Poulsen; Rommedahl, Christian Poulsen, Kahlenberg (73. Eriksen), Jørgensen, Enevoldsen (56. Grønkjær); Bendtner (62. Beckmann)

Bekijk hier al onze video's