WK-kwalificatie: Oranje uitstekend, Blind won nog nooit

Reacties

Het Nederlands elftal weet zaterdagavond wie het treft in de kwalificatiereeks voor het WK van 2018 in Rusland. De loting daarvoor begint om 17.00 uur in Sint-Petersburg. De resultaten uit het verleden bieden hoop.

WK-kwalificatie: Oranje uitstekend, Blind won nog nooit

Het is inmiddels alweer bijna veertien jaar geleden dat Oranje een wedstrijd in de WK-kwalificatiecyclus verloor. Sinds die dag - 1 september 2001 - speelde de nationale ploeg 32 wedstrijden om plaatsing voor het mondiale eindtoernooi. Daarvan werden er liefst 29 (!) gewonnen en eindigde er slechts drie in een gelijkspel. Macedonië (uit én thuis, in aanloop naar het WK 2006) en Estland (voor het WK 2014) hielden Oranje op een remise.

Die laatste nederlaag in 2001 was overigens wel direct een zeer kostbare. Nederland móést onder leiding van Louis van Gaal winnen bij Ierland, maar ging met 1-0 onderuit. Na die nederlaag - door een goal van Jason McAteer - moest Oranje destijds nog hopen op een stunt van Cyprus, Andorra of Estland. Die bleef uit, Nederland eindigde achter Portugal en Ierland en miste het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea.

Eerder in die reeks had Nederland ook al thuis verloren van Portugal. In totaal speelde Nederland tot op heden 115 WK-kwalificatieduels. Daarvan werden er slechts zestien verloren en eindigden er 23 in een gelijkspel: 76 keer stapte Oranje dus als winnaar van het veld. Van die zestien nederlagen werden er overigens maar drie in eigen land geleden. Opvallend genoeg moest Nederland het merendeel van de gelijke spelen wél in eigen huis incasseren: veertien keer.

Blind
Zo fraai als de cijfers van het Nederlands elftal zijn, zo opmerkelijk zijn die van bondscoach Danny Blind. In zijn interlandloopbaan van meer dan tien jaar en 42 interlands wist de huidige keuzeheer namelijk nog geen enkel WK-kwalificatieduel winnend af te sluiten. Daarbij moet wel worden aangetekend dat hij er slechts twee speelde. Op bezoek bij Noorwegen verloor hij in 1992 (2-1), in 1993 werd het in Engeland gelijk: 2-2.

De loting voor de WK-kwalificatiereeks is vanaf 16.30 uur te volgen via een liveblog op VI.nl.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.