WK in cijfers: Müller 84 kilometer, Robben 19 solo's

Reacties

Het WK leverde weer een stortvloed aan cijfers en statistieken op. VI zet een dag na de finale op een rijtje wat de FIFA-rekenmeesters hebben geturfd en berekend.

WK in cijfers: Müller 84 kilometer, Robben 19 solo's

De FIFA-statistici constateerden na de 64 wedstrijden in Brazilië op alle onderdelen betere cijfers dan vier jaar geleden in Zuid-Afrika. Meer doelpunten (2,7 per wedstrijd in 2014 tegen 2,3 in 2010), minder uitsluitingen (10 tegen 17), minder gele kaarten (187 tegen 241 en meer zuivere speeltijd (57,6 minuten tegen 54).

Aanvallend
• De topscorertitel ging naar James Rodríguez die in vijf duels tot zes treffers kwam en daarmee Thomas Müller (5 goals), Robin van Persie, Lionel Messi en Neymar (allen 4) voorbleef. Dankzij zijn twee assists is de Colombiaan ook de meest waardevolle speler van het WK.

• Het WK mag dan voor Brazilië zijn geëindigd in een diepe teleurstelling, het gastland heeft wel de meeste doelpogingen gewaagd van alle WK-deelnemers; 111. Nederland staat op die ranglijst vijfde met negentig doelpogingen, waarvan 64 op doel waren. Oranje heeft na Frankrijk (5x) het vaakst het aluminium op zijn weg gevonden.

• De productie van Oranje (15 treffers) bleef achter op die van Duitsland, dat van de achttien treffers er drie dankte aan standaardsituaties. Bij Nederland was dat in twee momenten het geval.

• Wat betreft buitenspel is Nederland met afstand winnaar geworden met 28 keer de opgestoken vlag van de assistent-scheidsrechter. Met 31 solo’s in het strafschopgebied moet Oranje alleen Argentinië voor zich dulden. Arjen Robben leverde negentien keer de bal af in het zestienmetergebied. Met dat cijfer eindigt de Oranje-international achter Lionel Messi, die met afstand de koninklijke aangever van dit WK was (26). De Argentijn verloor daarentegen na de Duitser Thomas Müller (72) wel het meest de bal: 71 keer.  

• Van de aanvallers was Neymar het vaakst het slachtoffer van onreglementaire actie. De Braziliaan kreeg in de vijf duels die hij speelde 35 overtredingen te verwerken, tegen Alexis Sánchez (34), Robben (31) en Messi (26).

Verdedigend
• Nederland, dat met Brazilië de meeste strafschoppen tegen kreeg, heeft op het WK de meeste overtredingen gemaakt. Met 126 teruggefloten acties blijft Oranje Brazilië (123) en Costa Rica (94) voor. Winnaar Duitsland had beduidend minder overtredingen nodig en incasseerde juist meer dan het uitdeelde (100 tegen 91). Brazilië en Argentinië waren nog vaker het slachtoffer dan de wereldkampioen; respectievelijk 129 en 116. Nederland kreeg 82 keer een vrije trap na een overtreding.

• Opvallend genoeg is Robin van Persie bij Nederland de man met de meest overtredingen op dit WK. Achter de Belg Marouane Fellaini (19 overtredingen) maakte de Oranje-aanvaller dit toernooi zelfs de meeste ongeoorloofde acties (18).  

• De scheidsrechters slingerden Brazilië het vaakst op de bon. De veertien gele kaarten leverden het gastland op dit onderdeel de eerste plaats op, voor Nederland (11) en Costa Rica (10). Aanvoerder Thiago Silva was met drie officiële waarschuwingen de grootste ontvanger op dit WK.

Andere statistieken
• Vier Argentijnen hebben de meeste tijd doorgebracht op het veld op het WK. Pablo Zabaleta, Javier Mascherano, Sergio Romero en Ezequiel Garay misten geen minuut en eindigen zodoende op 720 WK-minuten, aangezien de blessuretijd niet wordt meegerekend . Arjen Robben, Jasper Cillessen en Ron Vlaar komen met 690 minuten na Argentinië, al hebben ook de Duitsers Toni Kroos, Benedikt Höwedes, Philipp Lahm en Manuel Neuer even lang op het veld gestaan als de Oranje-internationals.

Thomas Müller is met 84 kilometer de marathonman van dit WK voor landgenoot Toni Kroos (82,6) en de Argentijn Javier Mascherano (81,2). Van de Nederlanders legde Robben de meeste kilometers af: 79,3. Aan de onderkant van de ranglijst staan twee andere Oranje-internationals. Tim Krul en Michel Vorm, de twee ingebrachte goalies, hebben beiden volgens de FIFA-rekenmeesters honderd meter afgelegd.

• Opvallend, de meeste tackles kwamen op naam van Oscar. Achter de naam van de Braziliaanse aanvaller staat het getal dertig. Stefan de Vrij staat op dit onderdeel met Fernandinho tweede met zeventien tackles.

• Qua inworpen is Nederland twee geworden met 228 ingooien tegen 260 voor Argentinië. Oranje kwam tot 3862 passes, waarvan er precies drieduizend succesvol waren. Ter vergelijking, de Duitsers vonden elkaar 4157 keer van 5084 keer dat ze dat probeerden.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.