Withete Aboutaleb: 'Dit is het failliet van de sport'

Reacties

Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, had stevig de pest in na Feyenoord – Ajax. De burgervader van de Maasstad was, zoals zo vaak, aanwezig in De Kuip en had uiteraard geen goed woord over voor de ongeregeldheden tijdens de Klassieker.

Withete Aboutaleb: 'Dit is het failliet van de sport'
© Pro Shots
Feyenoord
Feyenoord
1 - 2
Ajax
Ajax

'Ik vond het een teleurstellende avond. Voetbalwedstrijden bevecht je op het veld, op een sportieve manier, niet door mensen die zich kennelijk voor supporters uitgeven. Er is vanuit een hoek gegooid met ongelofelijk veel blikjes, bier en met een aansteker die Davy Klaassen kennelijk een bebloed hoofd heeft bezorgd. Dat spijt me voor hem, maar ik ben ook blij dat de Feyenoord-organisatie en de politie de verdachte snel te pakken hebben', prees Aboutaleb de politie tegenover de NOS.

Aboutaleb was bevoegd om de wedstrijd te staken, maar antwoordde desgevraagd dat die optie niet aan de orde was. 'Het is niet zomaar dat mijn medewerkers en ik erbij zijn, maar het is geen onderdeel geweest van het scenario van vanavond. Dit is wel het failliet van de sport, als de sporters het veld uitmoeten door toedoen van omstanders. Als burgemeester kan ik een wedstrijd stilleggen, maar dan moet er een vraagstuk van openbare orde spelen, en dat was hier niet.'

In De Kuip was één van de vier tribunes gevrijwaard gebleven van netten, en uitgerekend aan die kant werd het projectiel richting Klaassen gegooid. Aboutaleb zag daar ook de bittere ironie van in, en had ook nog goed nieuws. 'Ja, aan drie kanten netten, en net daar ging het mis. Ongelofelijk treurig. De verdachte van het vuurwerk is overigens ook aangehouden, en de politie heeft nog meer camera's in het stadion. Dat was vanavond geen prioriteit, maar we gaan kijken of we meer aanhoudingen kunnen doen', aldus Aboutaleb.

Afgaande op zijn slotwoorden, lijkt het erg ver weg dat de onderlinge wedstrijden tussen de twee grootmachten binnenkort weer met uitsupporters zullen worden gespeeld. 'Je kan zeggen 'die burgemeester is conservatief en wil geen uitsupporters toelaten, en wil geen Feyenoord-supporters naar Amsterdam laten gaan', maar je ziet nu hoe gespannen deze Klassieker is, en hoe ingewikkeld de discussie. De mensen die zeggen dat je gewoon uitsupporters moet laten gaan, die hebben makkelijk praten.'

Bekijk hier al onze video's
Meer Feyenoord
Meer over Feyenoord
Meer Ajax
Meer over Ajax
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.