Wisselvalligheid troef bij noordelijke derby

VI.nl blikt elke week vooruit op een aansprekende wedstrijd in de Eredivisie. Voor de zesde speelronde is dat SC Heerenveen - FC Groningen van zondag (14.30 uur).

Wisselvalligheid troef bij noordelijke derby

Vorig seizoen kenden beide ploegen een zeer teleurstellend begin, waarin weinig punten werden gepakt. Dat is dit seizoen anders, alleen van een constante prestatiecurve is allerminst sprake. SC Heerenveen pakte vijf punten tegen Ajax, FC Twente en AZ, maar werd tussendoor wel in eigen huis overklast door Heracles Almelo.

Bij FC Groningen is een soortgelijke wisselvalligheid zichtbaar. Na een sterke start met twee zeges op rij, werd een pijnlijke 4-1 nederlaag bij SC Cambuur geleden, terwijl ook tegen Go Ahead Eagles drie treffers werden geïncasseerd (3-3). Vervolgens werd regerend landskampioen Ajax wel weer op 1-1 gehouden. Beide clubs zullen in het vrije weekend de conclusie hebben getrokken dat met acht punten en een gedeelde derde plek de competitiestart hoopvol was, maar dat er nog duidelijke verbeterpunten zijn. Onder meer een stabiele lijn in de prestaties.

Ze zijn beiden aan hun tweede seizoen bij hun club begonnen, maar de impact van beide spitsen is totaal verschillend. Alfred Finnbogason is de belangrijkste speler van SC Heerenveen en geldt al vanaf zijn binnenkomst vorig seizoen als een geoliede doelpuntenmachine. In de afgelopen maanden was er vanuit alle windstreken interesse, maar de Friezen lieten de IJslander niet vertrekken, waardoor sowieso tot de winterstop doelpunten 'gegarandeerd' zijn voor de ploeg van Marco van Basten.

FC Groningen zal met jaloezie naar de productiviteit van Finnbogason kijken. Vorig jaar werd in de zomerstop Genero Zeefuik weggekaapt voor de ogen van NEC. De spits werd vol verwachting vastgelegd als de nieuwe balvaste centrumaanvaller, die ook zijn doelpunten mee moest pikken. Daar is tot dusver bijzonder weinig van terecht gekomen. Zeefuik heeft vooral naam gemaakt met zijn overgewicht, maar lijkt eindelijk op de weg terug. In de laatste twee competitieduels was hij trefzeker en met de streekderby van in het vooruitzicht zou hij zijn beschadigde naam met hernieuwde scoringsdrift weer wat kunnen oppoetsen.

Zowel SC Heerenveen als FC Groningen wist dit seizoen tegen de topploegen punten te pakken, terwijl tegen de mindere clubs werd verloren. Dat is niet verwonderlijk als je kijkt naar de kwaliteiten van de selectie. SC Heerenveen beschikt over een aanval, vol snelheid, dynamiek en scorend vermogen. Zij hebben wel ruimte nodig om een en ander te etaleren, en zijn daardoor ijzersterk in de omschakeling. Als de Friezen het spel moeten maken, zoals tegen Heracles, en de ruimtes klein worden, komt de ploeg in problemen.

SC Heerenveen zal ook vanmiddag loeren op de ruimte achter de verdediging en zich richten op een snelle omschakeling, maar treft in FC Groningen tevens een ploeg, die veel moeite heeft om het spel te maken. De Groningers moesten in de duels met Cambuur en Go Ahead Eagles het initiatief nemen, met teleurstellende resultaten en zeven tegentreffers tot gevolg. Trainer Erwin van de Looi wil meer voetbal in zijn ploeg brengen, maar beseft dat daar nog tijd voor nodig is. Zondagmiddag zal hij daarom de thuisclub graag uit de tent willen lokken, om vervolgens toe te slaan en van de ontstane ruimte te profiteren.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen