Wimbledon AFC: van amateurniveau naar League Two

AFC Wimbledon dwong zaterdag promotie naar de Engelse League Two af. Het was de vijfde keer in acht jaar dat de ploeg promoveerde, waardoor het zich nu een profclub mag noemen.

Wimbledon AFC: van amateurniveau naar League Two

AFC Wimbledon werd in 2002 opgericht na een protestactie van de supporters. Wimbledon FC verhuisde in 2002 naar Milton Keynes, wat ver buiten Londen ligt. Volgens het bestuur had Londen te veel voetbalclubs waardoor de club verder van de hoofdstad af meer supporters zou trekken.

Supporters protesteerden echter tegen de verhuizing en richtten Wimbledon AFC op, wat meer bezoekers trok dan het oorspronkelijke Wimbledon. In 2004 ging die club ten onder waarna de het een doorstart maakte onder de naam Milton Keynes Dons FC.

Het door supporters opgerichte AFC Wimbledon speelde in 2002 twee jaar in de regionale Combined Counties League. AFC was succesvol. In het tweede jaar promoveerde het team al naar de Isthmian League First Division. Ook met deze divisie had de ploeg geen moeite en promoveerde opnieuw. Dit keer naar de Isthmian League Premier Division.

In deze competitie vertoefde The Dons drie jaar. Twee keer grepen de spelers door verliespartijen in de play-offs naast promotie. Het derde jaar was wel succesvol: promotie naar de Conference South werd afgedwongen.

AFC toonde zich een waardig opvolger van Wimbledon FC door ook in de Conference South het kampioenschap te pakken. Doordat de formatie van Terry Brown zaterdag promoveerde, komt het volgend seizoen uit in de League Two. Mocht het sprookje doorgaan door wéér te promoveren, dan zal AFC in de League One een oude bekende tegenkomen: Milton Keynes Dons FC.

Wimbledon AFC schrijft op rappe wijze geschiedenis. AFC wordt beschouwd als de opvolger van Wimbledon, de ploeg van onder andere doelman Hans Segers en de spijkerharde Vinnie Jones, dat ooit bekend stond door de historische verovering van de FA Cup in 1988. In de finale werd gewonnen van Liverpool, de favoriet.

In 2006 kwamen AFC en Milton Keynes Dons tot een akkoord. Daarin stond onder andere dat MK Dons niets meer te maken had met Wimbledon FC waardoor AFC als officiële opvolger van Wimbledon FC werd beschouwd. (Joost Hofman) <br /><br /> Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's