Wilmots zoekt schuld niet bij zichzelf na debacle België

Reacties

Marc Wilmots heeft in een eerste reactie op de uitschakeling van België tijdens het EK aangegeven dat zijn gekozen tactiek daarvoor niet de hoofdreden is geweest. De bondscoach van de Belgen wees vooral op het gemis van de nodige (ervaren) verdedigers.

Wilmots zoekt schuld niet bij zichzelf na debacle België

België ging in Lille ondanks een vroege voorsprong door een afstandsknal van Radja Nainggolan met 3-1 onderuit tegen Wales. De verdediging zag er daarbij diverse keren niet goed uit.

'We kunnen gewoon sommige spelers niet missen', doelde Wilmots in gesprek met Sporza op de geschorste Thomas Vermaelen en de met een enkelblessure afgehaakte Jan Vertonghen. 'De automatismen ontbraken daardoor. Of er te weinig op getraind is? Je kunt natuurlijk niet voorspellen dat Vertonghen in de laatste minuut van de laatste training uitvalt', aldus Wilmots, die vaste waarde Toby Alderweireld en Thomas Meunier koppelde aan Jason Denayer (centraal) en Jordan Lukaku (links). De twee 21-jarige verdedigers moesten aan de bak omdat Vincent Kompany, Björn Engels en Nicolas Lombaerts voor het toernooi óók al afhaakten.

'De onervarenheid speelde ons parten, ik denk dat we hier met de jongste ploeg speelden en automatismen bouw je niet in een dag', vervolgde Wilmots. 'Onze eerste 20 tot 25 minuten waren erg goed, maar daarna sloop er onzekerheid in de ploeg. De druk op de verdediging werd groot. We verloren bovendien de slag op het middenveld. Daarom bracht ik in de rust Fellaini. Dat ging aanvankelijk goed, maar het tweede doelpunt van Wales was dodelijk. Dat De Bruyne en Hazard het ook niet brachten? Die stonden niet diep genoeg. Voor mij is het ook een vraagteken waarom.'

Volgens Wilmots was de slotsom daarom simpel. 'We kunnen concluderen dat we sommige spelers niet kunnen missen. Ik vind dat we een mooi toernooi achter de rug hebben, maar het eindigt met een wrange smaak. We zijn zwaar ontgoocheld. Al is Wales hier natuurlijk ook niet toevallig, dat is gewoon een heel goede ploeg. Ramsey en Bale spelen perfect tussen de linies. Of we met België nu een gigantische kans gemist hebben? Dat zullen we nooit weten...'

Over zijn toekomst wilde Wilmots, die voor het toernooi aangaf al te weten wat hij wilde gaan doen, het niet hebben. 'Ik ga niet nu al reageren. Ik wil eerst mijn rust pakken en nadenken, het toernooi evalueren en dan zullen we wel zien. Op dít  moment denk ik niet aan stoppen. We hebben de laatste vier jaar ook erg goed gespeeld, twee goede kwalificaties achter de rug en twee keer de kwartfinale op een eindtoernooi gehaald. We komen alleen nog dat laatste stapje tekort', aldus Wilmots, die ook refereerde aan de verloren kwartfinale tegen Argentinië op het WK van 2014 in Brazilië.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.