Wales is niet te stoppen

Reacties

Wales haalde de halve finale door met 3-1 van België te winnen. Freek Jansen analyseert de overwinning van de EK-debutant.

Wales is niet te stoppen

Kwartfinale
1 juli 2016
Lille, Stade Pierre-Mauroy

De spirit, passie en overgave van een ploeg kon niet beter tot uiting komen. België kende tegen Wales een sterke openingsfase en kwam na zeven minuten door op de linkerflank. De voorzet kwam voor de voeten van Yannick Carrasco. Wat volgde was een scrimmage waarbij niet alleen Carrasco, maar ook Thomas Meunier en Eden Hazard vrijstaand van dichtbij mocht uithalen. In de tussentijd gooiden behalve Wales-doelman Wayne Hennessey ook vier verdedigers zich blind voor de bal, waardoor elke poging kon worden geblokt.

Er was geen enkele twijfel bij de spelers van Wales. Zij schrijven historie op het EK in Frankrijk en groeien boven zichzelf uit. Een ongekende spirit heeft zich meester gemaakt van de ploeg, waardoor een hecht collectief van de ploeg een vechtmachine heeft gemaakt. Ook na de vroege achterstand, na twaalf minuten, toonde Wales het ware karakter. De spelers raakten niet in paniek, maar bleven vasthouden aan de vaste patronen en automatismen in het spel bij balbezit en balverlies.

Het 3-5-2 systeem zorgt voor een optimale balans in de ploeg, waarbij spelers het beste in zichzelf naar boven halen. Aanvoerder Ashley Williams is de regisseur van de achterhoede en houdt de ploeg van achteruit bij elkaar, Joe Ledley is de stofzuiger voor de verdediging die de gaten dichtloopt en ingrijpt waar nodig is. Aaron Ramsey zorgt met zijn klasse, diepgang en fijne balbehandeling voor de motor op het middenveld, terwijl Gareth Bale de superster is, maar wel eentje die geen moment verzaakt om ook zijn verdedigende arbeid te leveren. Het zorgt ervoor dat andere spelers boven zichzelf kunnen uitstijgen, zoals tegen België Hal Robson-Kanu. De spits heeft de bijnaam van non-scoring striker, maar stuurde na rust met een fenomenale kapbeweging achter zijn standbeen drie Belgen het bos in en bracht Wales op voorsprong.

Het was de aanzet voor een historische 3-1 overwinning en plaatsing voor de halve finale. Wales heeft de gunfactor, maar dwingt dat helemaal zelf af. Met passie, inzet en strijd, maar zeker ook een ijzersterk tactisch plan en goed voetbal met spelers die alles geven voor hun ploeg en land.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.