Wilmots moet voorbeeld nemen aan vechtmachine Italië

Reacties

Italië is het EK begonnen met een 2-0 zege op België. VI-analyticus Freek Jansen geeft zijn visie.

Wilmots moet voorbeeld nemen aan vechtmachine Italië

Groep E, eerste ronde
13 juni 2016

Lyon, Stade de Lyon

Twee jaar geleden maakte het Nederlands elftal op het WK tegen Spanje furore met een 5-3-2 speelstijl. Bondscoach Louis van Gaal zou later verklaren dat hij dit concept had gezien bij Juventus en het hem aan het denken zette. De tactische superioriteit van het Italiaanse voetbal kwam vanavond ook naar voren in Lyon. België was vooraf de grote favoriet, maar La Squadra Azzurra sloeg genadeloos toe.

Het raamwerk was de afgelopen weken er zo stevig ingeslepen door bondscoach Antonio Conte, dat de spelers precies wisten hoe ze de angel uit het spel van België konden halen. Bij balverlies zorgde een compacte speelstijl ervoor dat De Rode Duivels op een heel klein speelveld op zoek moesten naar een opening. De afstand tussen de verdediging en de aanval was altijd minimaal, waardoor de Belgen zich keer op keer stuk beten op de muur.

Eenmaal in balbezit volgde een razendsnelle omschakeling, waarbij elke speler was doordrongen van de heersende patronen. België wilde Italië in een vroeg stadium vastzetten, maar met Graziano Pellè als sterk aanspeelpunt, om vervolgens vanuit hem door te voetballen, kwamen de Italianen vaak bekwaam onder de druk uit. Daarnaast werd de strijd op de flanken gewonnen door de ploeg van Conte. De flankspelers Antonio Candreva en Matteo Darmian, die de gehele zijkanten bestreken, kwamen verdedigend nauwelijks in de problemen, terwijl ze in aanvallend opzicht bij vlagen ongrijpbaar waren. In balbezit waren er voortdurend spelers onderweg, waardoor België maar geen vat kreeg op de lopende mensen en elke counter van Italië gevaarlijk werd.

De teamdiscipline zegevierde, waarbij de kracht van het collectief in het vervolg als voorbeeld kan dienen voor België. De druk is groot bij De Rode Duivels, aangezien het land over een surplus aan excellerende individuen beschikt. Om al deze losse schakels optimaal te laten functioneren, kan bondscoach Marc Wilmots een voorbeeld nemen aan Italië. De passie en overgave, in combinatie met tactische en organisatorische kwaliteiten, maken La Squadra Azzurra tot een ongekende vechtmachine.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.