Willem II speelt zich veilig met zege op Excelsior

Willem II is dankzij een 2-3 overwinning op Excelsior zo goed als zeker van handhaving. De Rotterdammers moeten daarentegen achterom blijven kijken.

Het duel op Woudestein was er een tussen twee verrassend goed presterende promovendi. Waar Excelsior de thuisploeg was en de afgelopen weken de beste vorm had, was Willem II in Kralingen de bovenliggende partij. Hoewel er geen sprake was van een erg groot krachtsverschil, oogden de Tilburgers net iets zekerder en volwassener.

Het openingsdoelpunt van Robbie Haemhouts sterkte Willem II. De middenvelder maakte in de negentiende minuut de 0-1 met een schot van afstand, waarbij Excelsior-doelman Alessandro Damen geen sterke indruk maakte. Luigi Bruins kreeg voor rust een gigantische kans op de gelijkmaker, maar de middenvelder mikte oog in oog met Kostas Lamprou naast en liet daardoor een defensieve flater van Frank van der Struijk onbestraft.

Ook na rust hield Willem II het initiatief, waardoor de gelijkmaker van Excelsior als een verrassing kwam. Tom van Weert gleed in de 57ste minuut zijn tiende doelpunt van het seizoen tegen de touwen op aangeven van Bruins: 1-1. De gelijke stand was van korte duur, want acht minuten later sloeg Willem II terug via Ali Messaoud, die afrondde nadat hij de keeper had omspeeld: 1-2. Die voorsprong gaf Willem II ondanks een Rotterdams slotoffensief niet meer weg. Ben Sahar maakte in de extra tijd de 1-3 na een vlijmscherpe counter en een fraaie pass van Charlton Vicento, waardoor de 2-3 van Jeff Stans direct erna zonder gevolgen bleef.

Door de zege stijgt Willem II van de twaalfde naar de tiende plaats, die het bezet met 35 punten. Lijfsbehoud is praktisch zeker, terwijl deelname aan de play-offs om Europees voetbal in de verte zelfs nog lonkt. Excelsior (dertiende) heeft 29 punten en moet achterom blijven kijken, aangezien nummer zestien en zeventien Heracles Almelo en NAC Breda 22 punten bezitten.