Willem II heeft geen Hawk-Eye nodig om PEC te verslaan

PEC Zwolle heeft een beroerde eerste helft moeten bekopen met een nederlaag. Willem II werd ogenschijnlijk een treffer onthouden, maar dat deerde de Tilburgers uiteindelijk niet (2-0).

Na veertig minuten had PEC Zwolle-trainer Ron Jans voldoende gezien. Zijn ploeg had lang genoeg aangemodderd en te weinig laten zien om de trainer ervan te weerhouden drastische maatregelen te nemen. Ted van de Pavert en Youness Mokhtar maakten hun opwachting ten koste van Mustafa Saymak en Kingsley Ehizibue.

Jans greep in om de put te dempen voordat het kalf was verdronken. Want PEC Zwolle keek ondanks de slechte beurt tegen een minimale achterstand aan. Willem II was halverwege de eerste helft op een verdiende voorsprong gekomen. Doelman Mickey van der Hart, die al na vier minuten een Tilburgse treffer van Obbi Oulare had voorkomen, had na het pareren van een schot van Dico Koppers geen antwoord op de inzet van Falkenburg.

De aanvallende middenvelder dacht tien minuten na zijn openingstreffer ook de 2-0 op zijn naam te krijgen. De Leidenaar kopte de bal over de mistastende Van der Hart richting het Zwolse doel. Ouasim Bouy redde op de doellijn acrobatisch. Volgens de arbitrage deed hij dat voordat de bal over de doellijn ging. Er was in Tilburg geen doellijntechnologie om die door Willem II betwiste beslissing te beoordelen.

Deze beslissing bood PEC in ieder geval hoop op een positief resultaat in Tilburg, ook al duurde het lang voor de ingreep van Jans ook zijn vruchten ging afwerpen. De Zwolse formatie bood met de verse krachten weliswaar meer verzet, maar kon nauwelijks gevaar stichten. In de zestigste minuut moest Willem II-doelman Kostas Lamprou voor het eerst optreden na een poging van Nicolai Brock-Madsen.

Het bleek de opmaat voor de opleving van PEC. Maar het lukte de Overijsselse formatie niet om de opgelopen schade te herstellen. Lamprou hield zijn doel schoon door de pogingen van onder anderen Danny Holla en Bouy te keren. In de laatste minuut van de blessuretijd maakte invaller Thom Haye een einde aan de Tilburgse onzekerheid.

Door het resultaat in Tilburg is PEC Zwolle nog niet verlost van de degradatiezorgen, zeker ook omdat de concurrentie (ADO Den Haag en Excelsior) wel punten pakte. Willem II kent na de zege geen zorgen meer als nummer negen van de Eredivisie.