De Jong: 'Proefdraaien in De Kuip en Arena is eerlijk'

Reacties

Gijs de Jong is optimistisch gestemd over de inzet van technologische hulpmiddelen in het Nederlandse voetbal. De directeur van de KNVB geeft op de website van de bond uitgebreid uitleg over de twee systemen die de voorbije weken doorslaggevend waren, maar tegelijkertijd niet bij elke wedstrijd inzetbaar zijn.

De Jong: 'Proefdraaien in De Kuip en Arena is eerlijk'

De topper tussen Feyenoord en PSV werd beslist door doellijntechnologie, het HawkEye-systeem, toen bleek dat doelman Jeroen Zoet de bal over de lijn naar zich toe trok. Vorige week speelde de videoscheidsrechter een cruciale rol bij het bekerduel tussen AZ en SC Cambuur, toen een late goal van de Alkmaarders werd afgekeurd omdat Dennis Higler op basis van de beelden aan leidsman Kevin Blom liet weten dat er een overtreding aan vooraf ging.

Afgelopen weekeinde ontstonden er bij de wedstrijden FC Groningen – Ajax (1-1) en Sparta Rotterdam – Feyenoord (1-0) opnieuw situaties waarbij die hulpmiddelen van pas waren gekomen. Dat roept de vraag op of de beperkte inzet daarvan wel eerlijk is. 'Natuurlijk is dat eerlijk', zegt De Jong. 'Dat hebben we zo afgesproken met alle betrokkenen, onder andere het technisch platform. Daarnaast maak je vierendertig competitiewedstrijden, de strijd om de Johan Cruijff Schaal en de KNVB-bekerfinale eerlijker. Daar kan niemand tegen zijn.'

Het meest besproken moment van de laatste weken: de eigen goal van PSV-keeper Jeroen Zoet.
Het meest besproken moment van de laatste weken: de eigen goal van PSV-keeper Jeroen Zoet.

De eerste stappen zijn gezet, maar de directeur wil verder. Om meer gebruik te maken van de hulpmiddelen zal de KNVB in gesprek moeten met de IFAB, de spelregelcommissie van de FIFA. Bovendien is uitbreiding een dure aangelegenheid. 'De installatie van doellijntechnologie kost per stadion alleen aan apparatuur 300.000 euro. Dan heb ik het nog niet over onderhoud, bekabeling, bediening et cetera. Dat wordt een miljoeneninvestering voor de hele eredivisie.'

De video-arbitrage wordt dit seizoen ingezet in het bekertoernooi. In de finale tussen Vitesse en AZ in De Kuip komt daar ook nog doellijntechnologie bij. Het HawkEye-systeem is de hele tweede seizoenshelft alleen aanwezig in dat stadion. In de eerste helft van deze jaargang was de doellijntechnologie alleen beschikbaar in de Amsterdam Arena.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.