'Wilfred Genee de nieuwe Mart Smeets'

Jaren geleden werd ik uitgenodigd voor het televisieprogramma Herestraat Helemaal van TV Noord in Groningen. De lokale beroemdheid Piet van Dijken liep met een wekelijkse gast van de tabaksspeciaalzaak Homan door de Herestraat naar de Grote Markt. Het gesprek werd gefilmd door een cameraman op een klassieke bakfiets. Tijdens de opname verrichtte een enthousiaste jonge medewerker van TV Noord heel ijverig allerlei hand- en spandiensten. Niets was hem te veel, hij was leergierig en volgens Van Dijken heel ambitieus.

'Wilfred Genee de nieuwe Mart Smeets'

Hij heette Wilfred Genee, een rechtenstudent uit Leeuwarden die er geen geheim van maakte dat hij presentator van Studio Sport wilde worden. Hij droomde ervan de nieuwe Mart Smeets te worden. Dat is hem niet gelukt, maar met ingang van het nieuwe voetbalseizoen is hij wel de anchorman van de nieuwe zender van John de Mol en presenteert hij de samenvattingen van de wedstrijden uit de eredivisie. Het zal even wennen zijn na zoveel jaren Studio Sport, maar vanaf augustus zit heel voetbalminnend Nederland met het bord op schoot naar presentator Wilfred Genee te kijken. Dan heeft hij zijn ultieme doel bereikt, dan wordt hij alsnog de opvolger van Mart Smeets.

Wilfred Genee is geboren (27 juni 1967) en getogen in Leeuwarden en is nog steeds supporter van Cambuur. Na het gymnasium wilde hij eigenlijk naar de Kleinkunstacademie. Hij wilde cabaretier worden, haalde zelfs nog eens de finale van een studentencabaretfestival, met zijn zus achter de piano, maar kreeg van jurylid Adelheid Roosen te horen dat hij te cynisch was. Uiteindelijk staakte Genee zijn poging, omdat hij zich realiseerde dat hij niet grappig genoeg was om als cabaretier te overleven. Vervolgens haalde de Fries zijn oude jeugddroom uit de kast. Genee wilde geen profvoetballer, straaljagerpiloot of brandweerman, maar sportpresentator worden. Na een mislukt avontuur in een kibboets ging hij rechten studeren in Groningen. De studie interesseerde hem nauwelijks, maar hij maakte het uit respect voor zijn ouders wel af. Intussen was hij actief voor TV Noord, om zich voor te bereiden op zijn werkelijke passie. Vader en moeder Genee vonden het echter helemaal niet leuk dat hun zoon niet als advocaat aan het werk ging, maar opdook bij TV Plus, Filmnet, Sport7, SBS6 en Canal +.

Door schade en schande werd hij wijs, want Kees Jansma, Willem van Hanegem en Fons van Westerloo waren harde leermeesters. Zo noemde Van Hanegem hem ooit gedurende de gehele uitzending ‘postbode’, omdat hij in een trendy rood kostuum van Coco de Meyere presenteerde. Door zijn overstap naar RTL5 ontvluchtte hij de decoder, al begon Genee als tweede man achter de geroutineerde alleskunner Ruud ter Weijden. Een meningsverschil tussen RTL5 en John de Mol werd zijn redding. Ter Weijden mocht niet meer met Hugo Camps en mij Sport aan Tafel presenteren, omdat wij een format vormden. RTL5 loste dat probleem op door de jeugdige Genee als presentator aan tafel te zetten en het programma Voetbal Insite te noemen. Eindelijk had hij zijn doel bereikt.

Eerlijk gezegd liep ik niet over van enthousiasme. Ik had jaren heel prettig samengewerkt met Ter Weijden en ik vond Genee een pedante blaag. Die vooringenomen mening heb ik moeten bijstellen, want vanaf de eerste uitzending werd duidelijk dat Hans Kraay senior en ik te maken hadden met een geweldig talent. Als presentator van Voetbal Insite en programma’s over Duits en Engels voetbal bereidde hij zich nauwkeurig voor en we moesten heel ver teruggaan in de tijd om hem de mond te snoeren. Een autocue heb ik nooit gezien op het Mediapark, Genee doet alles uit zijn hoofd en maakt zelden een fout. Hij wordt gedreven door een niet te stuiten ambitie om de top te halen en ik weet zeker dat niemand hem afstopt. Het is geen toeval dat de Fries zich in Amsterdam heeft gevestigd, want echte sterren wonen niet in Oudewater, maar in de grachtengordel of in de Jordaan.

En Genee is een ster, een enorm televisietalent. Hij beheerst een discussieprogramma, kan presenteren, doet een groot evenement als Wimbledon er even bij en kan uit de voeten met de doorgaans smakeloze heren die darts bedrijven. Genee bleef ook keurig op de been in grote mondaine shows en tot op heden is hij het enige aanvaardbare alternatief voor Beau van Erven Dorens bij RTL Boulevard. Ook als voetbalcommentator misstaat hij niet, voor het voetbalmaandblad Nummer 14 maakt hij interviews en op zaterdag heeft hij een column in De Telegraaf. Opvallend is dat hij vooral kritisch schrijft over zijn eigen wereld in televisieland. Hij publiceert genadeloze stukjes over mensen die hij een dag later weer tegenkomt in Hilversum. De jeugdige werkstudent uit Groningen is een volwassen televisiepersoonlijkheid geworden.

Omdat hij zijn vader als vertegenwoordiger regelmatig met tegenzin naar diens werk zag afreizen, was Wilfred Genee heel tevreden met zijn baan bij RTL, al lonkte hij altijd naar de voetbalbeelden van de Holland Casino Eredivisie. De actuele voetbalbeelden geven een programma en de presentator macht en status. Zodra een presentator de samenvattingen aan elkaar mag praten is hij een instituut en een van de bekendste Nederlanders, want die beelden garanderen wekelijks miljoenen kijkers. RTL5-directeur Jaap Hofman en topman Fons van Westerloo namen geen risico, omdat ze niet uitsloten dat De Mol zich voor Genee zou melden, al was die met Jack van Gelder in onderhandeling. Genee kreeg een aanzienlijk verbeterd contract, de heren hieven het glas en iedereen leek tevreden. Totdat Van Gelder besloot bij Studio Sport te blijven en De Mol zich alsnog bij Genee meldde. Hij bood de presentator het dubbele van zijn nieuwe RTL-overeenkomst en de functie chef-sport bij zijn nieuwe zender.

Genee deed een nacht geen oog dicht en meldde zich de volgende dag met de moed in de schoenen bij Van Westerloo om hem te vertellen dat hij de nieuwe overeenkomst niet zou tekenen, omdat hij toch voor de zender van de Mol koos. De boze RTL-topman liet hem verbaal alle hoeken van zijn design ingerichte werkkamer zien, maar realiseerde zich tevens dat hij niets aan een belangrijke presentator had die met frisse tegenzin zijn werk deed. De slimme Van Westerloo ging akkoord, nadat hij van De Mol wat wisselgeld had ontvangen. Het gedrag van Genee was niet correct, maar wel begrijpelijk. Deze unieke mogelijkheid om zijn jeugddroom te realiseren wilde hij niet aan zich laten voorbijgaan.

Het is jammer voor het programma Voetbal Insite, zonder Genee zal het nooit meer worden zoals het was. Ik heb bijzonder prettig samengewerkt met deze gedreven professional, maar ik gun hem zijn nieuwe uitdaging van harte. Genee heeft een arrogante uitstraling, maar zodra je hem beter leert kennen is niets menselijks hem vreemd. En De Mol heeft het goed gezien. Een betere presentator voor de door iedere zender begeerde voetbalbeelden loopt er niet rond. De RTL-leiding begeleidde deze dorpsrel heel volwassen. Genee mocht gewoon blijven presenteren en werd niet zoals Jack Spijkerman bij de VARA na een emotionele oprisping van Vera Keur van het scherm gehaald. Volgend jaar om deze tijd is hij een vertrouwde gast in uw huiskamer. Wilfred Genee, de nieuwe Mart Smeets.

Johan Derksen

Bekijk hier al onze video's