Werder verslaat zieltogend HSV en invaller Van der Vaart

Met Rafael van der Vaart als invaller heeft Hamburger SV de Nordderby tegen Werder Bremen met 1-0 verloren. Directe consequenties heeft die nederlaag niet, omdat Eintracht Braunschweig tegelijkertijd met 1-1 gelijkspeelde tegen Borussia Mönchengladbach.

Werder Bremen – Hamburger SV 1-0
Met de van een blessure herstelde Van der Vaart op de bank bij HSV en Eljero Elia in eenzelfde rol bij de thuisploeg ging Werder aan de haal met de overwinning in de honderdste Bundesliga-editie van de clash tussen de twee Noord-Duitse clubs. In de tweede wedstrijd onder trainer Mirko Slomka, de opvolger van Bert van Marwijk, verzuimt HSV daardoor afstand te nemen van SC Freiburg (0-0 tegen Hertha BSC) en Braunschweig (1-1 tegen Gladbach).

Werder Bremen sloeg al na negentien minuten het definitieve gat met HSV, toen Zlatko Junuzovic (foto) een lepe hakbal van aanvoerder Aaron Hunt op waarde schatte. HSV had de grootste moeite om daar iets tegenover te zetten. Hakan Calhanoglu, de vervanger van Van der Vaart op de nummer 10-positie, was vlak voor rust nog het dichtst bij de gelijkmaker. Werder-doelman Raphael Wolf tikte zijn poging echter tegen de lat.

Voorafgaand aan de honderdste Nordderby konden Rafael van der Vaart en technisch manager Oliver Kreuzer nog lachen. Dat zal ze door het resultaat in Bremen wel vergaan zijn.

Met Van der Vaart na rust weer in het elftal poogde HSV nog met man en macht de achtste nederlaag in negen competitieduels te voorkomen, maar een punt zat er nooit meer in. Dat Werder, nu met invaller Elia, de 2-0 zou maken lag meer voor de hand. Twintig minuten voor tijd raakte Junuzovic echter de paal. Ook dat er zes minuten werden bijgetrokken hielp het zieltogende HSV niet. Dat blijft zestiende, met maar drie punten meer dan Braunschweig.

Eintracht Braunschweig – Borussia Mönchengladbach 1-1
Eintracht Braunschweig kon in eigen huis tegen Borussia Mönchengladbach niet profiteren van de nieuwe nederlaag van HSV. In de Hamburger Strasse vielen alleen twee treffers door eigen doelpunten.

In de 24ste minuut was Braunschweig-doelman Daniel Davari schuldig aan de 0-1, na rust ging de door Barcelona begeerde Marc-André ter Stegen bij een terugspeelbal minstens zo pijnlijk in de fout. Braunschweig blijft daardoor laatste, Gladbach staat zevende.