Weghorst leidt AZ op vertrouwde grond naar zege

Reacties

Ruim twee weken voor de bekerfinale heeft AZ eindelijk weer eens gewonnen in de Eredivisie. De ploeg van trainer John van den Brom sprong slordig om met de kansen, maar won uiteindelijk toch vrij eenvoudig op bezoek bij Heracles Almelo: 1-2. Wout Weghorst was tegen zijn oude club belangrijk.

Weghorst leidt AZ op vertrouwde grond naar zege

AZ begon in de jacht op de eerste competitiezege sinds 19 maart (4-0 tegen ADO Den Haag) voortvarend, maar de bekerfinalist miste kans op kans. Nadat Wout Weghorst meteen vanaf de aftrap al op de voeten van Bram Castro had geschoten, verzuimde met name Dabney dos Santos de score te openen. Oog in oog met Castro kreeg hij de bal tot twee keer toe niet tussen de palen. In het weerzien met zijn oude club lukte dat Weghorst wel, maar Castro redde ook de tweede keer op zijn inzet.

Omdat Castro ook een antwoord had op een lastig stuitend schot van Alireza Jahanbakhsh, kreeg Heracles de kans om beter in de wedstrijd te komen nadat de Alkmaarse storm was gaan liggen. De ploeg van trainer John Stegeman krabbelde op aan de hand van uitblinker Brandley Kuwas. Zijn schot van afstand zeilde vlak voor rust net over de kruising. Het was te weinig om AZ van de wijs te brengen bleek meteen na rust, toen Derrick Luckassen Castro meteen weer op de proef stelde.

Alireza Jahanbakhsh schiet in de slotfase de 0-2 binnen na een combinatie met Wout Weghorst, die in Almelo zijn dertiende doelpunt van het Eredivisie-seizoen maakte.
Alireza Jahanbakhsh schiet in de slotfase de 0-2 binnen na een combinatie met Wout Weghorst, die in Almelo zijn dertiende doelpunt van het Eredivisie-seizoen maakte.

De Alkmaarse voorsprong kon haast niet uitblijven en kwam er in de 52ste minuut. Justin Hoogma hield Weghorst in eerste instantie nog van scoren af, maar toen de bal via Joris van Overeem met het nodige geluk nogmaals bij de AZ-spits kwam was het een koud kunstje de bal in het doel te schuiven: 0-1. Dat leek ook het geval toen Van Overeem drie minuten later na een goed uitgespeelde counter de bal voor het binnenschieten had, maar hij schoof tot afgrijzen van Van den Brom naast.

Heracles mocht daardoor nog hopen op een resultaat. Kristoffer Peterson en Kuwas brachten Tim Krul echter niet in de problemen, waarna Jahanbakhsh er in de 82ste minuut met een schot in de verre hoek 0-2 van maakte na een korte combinatie met Weghorst. Dat doelpunt was zeker geen overbodige luxe voor AZ, omdat Kuwas in de extra tijd Krul verraste met een verraderlijke vrije trap: 1-2. Het neemt niet weg dat de Alkmaarders zich oprichtten na de 1-1 tegen Roda JC en het verlies tegen Ajax (4-1).

Met vijf zeges in 2017 doet Heracles het nog steeds net iets beter dan AZ (vier), maar het leed vrijdag wel de tweede thuisnederlaag op rij. Negen dagen terug won Vitesse, op 30 april de opponent van AZ in De Kuip, al met 0-1 in Almelo. Toch is er nog geen man overboord. De huidige negende plek is aan het eind van de rit zeer waarschijnlijk goed voor een plek in de play-offs. Nummer zes AZ zal hopen die niet nodig te hebben. In de bekerfinale ligt een ticket voor de groepsfase van de Europa League voor het oprapen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.