Weghorst drukt PEC Zwolle dieper in de problemen

Wout Weghorst heeft met een doelpunt en een assist het vertrouwen van AZ-trainer John van den Brom terugbetaald. PEC Zwolle moest daardoor wederom het hoofd buigen (0-2).

PEC Zwolle-trainer Ron Jans wilde vooraf niets weten van een crisis, maar de beroerde start van het seizoen (twee punten) vertaalde zich in het spel van de Overijsselse formatie. De thuisploeg toonde zich van een kwetsbare kant. AZ maakte er zonder te overtuigen dankbaar gebruik van. De vermoeienissen van de Europa League-start tegen Dundalk (1-1) bleven daardoor zonder gevolgen in de Eredivisie.

Van den Brom moest in Zwolle basiskrachten Stijn Wuytens, Alireza Jahanbakskh en Fred Friday missen. Het drietal had het Europese duel van donderdag niet goed verteerd. Daardoor kregen Ben Rienstra, Iliass Bel Hassani en Weghorst een kans zich als basiskracht te bewijzen.

De laatste bewees als vervanger van Friday zijn meerwaarde. Op slag van rust was de spits verantwoordelijk voor de eerste gevoelige tik voor PEC Zwolle. Met het nodige geluk kwam de bal voor zijn voeten, maar de afronding was overtuigend.

Kort voor het laatste fluitsignaal tekende Weghorst voor de assist van de genadeklap. Die werd uitgedeeld door Guus Til, die zijn debuut in de Eredivisie opluisterde met een fraai doelpunt. Daardoor verdween de hoop van Zwolle op toch nog een positief resultaat.

PEC maakte alleen op basis van de tweede helft aanspraak op een punt. Pas na rust gooide de thuisploeg de schroom van zich af. Het kwam de attractiviteit ten goede, maar de kansen waren niet besteed aan onder anderen Anass Achahbar en Danny Holla. Aan de andere kant had AZ verzuimd de wedstrijd eerder op slot te gooien. Zo knalde Ron Vlaar hard op de lat.

PEC Zwolle blijft door de nederlaag met twee punten hekkensluiter in de Eredivisie. AZ handhaaft zich in de topvier.