Weerzien van oude bekenden op De Adelaarshorst

Reacties

In de aanloop naar de eerste speelronde in de Eredivisie duikt VI als vanouds in de statistieken. Zondag staan Go Ahead Eagles en FC Groningen tegenover elkaar in De Adelaarshorst (aftrap 14.30 uur).

Weerzien van oude bekenden op De Adelaarshorst

● Go Ahead Eagles en FC Groningen (voorheen GVAV) staan zondag voor de 23ste keer tegenover elkaar in De Adelaarshorst. Van de vorige 22 ontmoetingen won Groningen alleen die op 17 december 1994 (2-4).

● Daar tegenover staat dat FC Groningen vorig seizoen afsloot in blakende vorm. Inclusief de play-offs won De Trots van Het Noorden negen van zijn laatste tien wedstrijden, met een 0-0 gelijkspel bij AZ als enige spelbreker. Aberdeen schudde de noorderlingen dit seizoen echter hardhandig wakker met uitschakeling in de play-offs voor de Europa League (0-0, 1-2).

● De ontmoeting tussen beide teams betekent voor Jarchinio Antonia en Giliano Wijnaldum een weerzien met oude bekenden. Antonia speelde 126 officiële duels (27 goals) voor Go Ahead, alvorens hij deze zomer naar Groningen vertrok. Wijnaldum kwam in één jaar tot dertig wedstrijden (één goal) voor Groningen voordat hij een tweejarig contract bij Go Ahead tekende.

● Beide spelers stonden krap een jaar geleden op 25 augustus 2013 lijnrecht tegenover elkaar op De Adelaarshorst, toen Go Ahead en Groningen de meest doelpuntrijke ontmoeting uit 1994 evenaarden (3-3). Wellicht dat het nu weer doelpunten gaat regenen, aangezien Wijnaldum ook bij zijn nieuwe club als linksback zal spelen en Antonia als rechterspits.

● Het doelpuntrijke duel was onderdeel van de ijzersterke terugkeer van Go Ahead in de Eredivisie. Vitesse was op 24 november de eerste ploeg sinds RKC (28 april 1996) die een Eredivisieduel won op De Adelaarshorst.

● Met het vertrek van Antonia naar Groningen en Erik Falkenburg naar NAC Breda raakte Go Ahead Eagles zijn twee clubtopscorers kwijt. Beide spelers scoorden negen keer. Ook Groningen raakte met Richairo Zivkovic (tien Eredivisietreffers) zijn meest productieve speler van de vorige jaargang kwijt. Hij ging naar Ajax.

● Verder haalde Go Ahead Eagles met Mickey van der Hart, Nick de Bondt, Sven Nieuwpoort en Lesly de Sa liefst vier spelers van Ajax, die bovendien Danny Hoesen voor acht ton aan FC Groningen verkochten. Marco Bizot, een andere ex-Ajacied, vertrok naar RC Genk.

● Dat neemt niet weg dat ook het elftal van FC Groningen een hoog Ajax-gehalte heeft, want daar kregen de noorderlingen met Sergio Padt (AA Gent) een andere doelman met een Ajax-verleden voor terug. Bovendien hebben ook Lorenzo Burnet, Johan Kappelhof en Rasmus Lindgren in Amsterdam gespeeld.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.