Wéér glansrol Van Wolfswinkel, De Roon en Hateboer moeten aan de bak

Reacties

Ricky van Wolfswinkel heeft zich in de play-offs van de Europa League wederom van zijn allerbeste kant laten zien. Grotendeels dankzij de glansrol van de Nederlander won FC Basel nipt van Apollon Limassol. Het bijzonder Nederlands getinte Atalanta Bergamo moet nog vol aan de bak om de groepsfase te bereiken.

Wéér glansrol Van Wolfswinkel, De Roon en Hateboer moeten aan de bak
FC Basel
FC Basel
3 - 2
Apollon Limassol
Apollon Limassol

In de vorige Europa League-voorronde was er bij de Zwitsers al een belangrijke rol weggelegd voor Van Wolfswinkel. Uitgerekend op bezoek bij zijn oude liefde Vitesse nam hij tijdens het heenduel in de dying seconds de enige goal van de wedstrijd voor zijn rekening. Omdat Basel ook de return tegen de Arnhemmers met 1-0 won, mag de ploeg van trainer Marcel Koller via Apollon Limassol uit Cyprus het hoofdtoernooi van de Europa League zien te bereiken.

Dat tweeluik is Basel dankzij de zege in het eigen St. Jakob's Park met een bijzonder zuinig succesje begonnen, maar dat lag niet aan Van Wolfswinkel. Na een van richting veranderde voorzet kreeg de Nederlandse spits de bal al na vijf minuten voor zijn voeten, zijn kalme volley was goed voor de 1-0. Dat was ook de ruststand, maar zeven minuten ná de onderbreking stond er dankzij Anton Maglica en Fotis Papoulis plotseling 1-2 op het scorebord.

Dat was het teken voor Van Wolfswinkel om zich nog maar eens te melden. Zijn rake kopbal uit een corner betekende het startsein voor Basel om op jacht te gaan naar een betere uitgangspositie voor de return van volgende week, hetgeen ook lukte. In de 84ste minuut bezorgde Eray Cümart zijn ploeg alsnog de overwinning, maar Basel zal zich absoluut een betere start van de play-offs hebben gewenst.

Atalanta Bergamo
Atalanta Bergamo
0 - 0
FC Kopenhagen
FC Kopenhagen

Met Oranje-internationals Hans Hateboer en Marten de Roon in de basis - beiden maken deel uit van de meest recente voorselectie van bondscoach Ronald Koeman - heeft Atalanta de eclatante competitiezege op Frosinone van afgelopen maandag geen fatsoenlijk vervolg kunnen geven. Door het doelpuntloze gelijkspel tegen FC Kopenhagen moeten de Italianen tijdens de return in Denemarken nog vol aan de bak.

Grote roerganger in de ruime overwinning van maandag, een duel waarin ook Hateboer trefzeker was, was aanvoerder Alejandro Papu Gómez. Donderdag liet de Argentijn zich eveneens nadrukkelijk zien, maar na iets meer dan een halfuur werd zijn openingsgoal afgekeurd wegens buitenspel van Musa Barrow, die de bal nog licht toucheerde. Na de pauze was Hateboer met een lob nog dichtbij, terwijl Robin Gosens (de Nederlandse Duitser die doorbrak bij FC Dordrecht en Heracles Almelo) eveneens een kans kreeg. Gescoord werd er echter niet in Bergamo.

Olympiakos Piraeus
Olympiakos Piraeus
3 - 1
Burnley
Burnley

Het avontuur van Burnley in Europa lijkt te gaan eindigen in de play-offs van de Europa League. De ploeg die afgelopen seizoen zo verrassend presteerde in Engeland, verloor donderdag ruim bij Olympiakos Piraeus. Met ex-Willem II'er Kostas Tsimikas, oud-PSV'er Jagos Vukovic én voormalig Feyenoorder Omar Elabdellaoui in de defensie kwamen de Grieken via Konstantinos Fortounis op voorsprong, voordat Chris Wood uit een strafschop iets terugdeed.

Na de rust ging het echter mis voor de mannen van manager Sean Dyche. Eerst liet Andreas Bouchalakis de 2-1 aantekenen, op het uur schoot Fortounis uit een strafschop zelfs de 3-1 binnen. De aanleiding voor die pingel was een overtreding van verdediger Ben Gibson, die daarvoor zijn tweede gele kaart kreeg en Burnley dus nog een halfuur met tien man achterliet. Met een man minder hielden de Engelsen het verder wel droog, maar Olympiakos heeft de beste papieren voor een groepsfaseticket.

APOEL Nicosia
APOEL Nicosia
1 - 0
Astana
Astana

Met doelman Boy Waterman negentig minuten onder de lat boekte APOEL Nicosia een benauwde zege op FK Astana. Pas tien minuten voor tijd brak verdediger Caju de ban, wat de Cyprioten een iets gunstigere uitgangspositie geeft voor de return in Kazachstan. Op het moment van de 1-0 stond Reza Ghoochannejhad ook binnen de lijnen, de ex-aanvaller van SC Heerenveen was na iets meer dan een uur ingevallen.

Rosenborg BK
Rosenborg BK
3 - 1
Shkendija
Shkendija

Interim-trainer Rini Coolen is met Rosenborg dicht bij het bereiken van de groepsfase. In eigen huis was de Noorse grootmacht met 3-1 te sterk voor KF Shkendija uit Macedonië. Dankzij treffers van Issam Jebali, good old Nicklas Bendtner en Jonathan Levi zat de ploeg van Coolen halverwege op rozen, maar een kwartier voor tijd zorgde Stenho Junior ervoor dat Shkendija nog enigszins leeft.

De uitslagen van de vroege wedstrijden in de Europa League zijn hier te vinden. Alle uitslagen vanavond staan hier.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.