Weer geen thuisgoal, wel een punt voor FC Groningen

FC Groningen heeft zijn avontuur in Europa afgesloten met een eervol gelijkspel tegen Sporting Braga (0-0), dat voor de gasten voldoende is om poulewinnaar te worden voor Olympique Marseille.

Trainer Erwin van de Looi wilde nog wat moois maken van de laatste Europese wedstrijd van FC Groningen in dit seizoen. En het eerste kwartier kreeg zijn ploeg ook alle gelegenheid tot aan de zestienmeter te breien aan diverse gevaarlijke aanvallen. Eerst werd Danny Hoesen echter niet bereikt, kort daarna gleed Hans Hateboer de bal na de volgende lage voorzet over het doel.

Braga leek goed op de hoogte van de ontwikkelingen in Liberec, waar Olympique Marseille op bezoek kwam. Toen de koppositie door de ontwikkelingen in de poule onder druk kwam te staan, werden de Portugezen ineens wat feller en moest Sergio Padt reddend optreden bij een gevaarlijke inzet van aanvoerder Alan. Groningen bleef echter de bovenliggende partij, maar een schot van Albert Rusnák rolde voorlangs en Hoesen stuitte op keeper Matheus.

Wilson Eduardo
Simon Tibbling (foto boven) kreeg van Van de Looi een wat vrijere rol op het middenveld en vlak na rust koos hij zijn moment goed. Na een kluts pikte hij de bal op en miste zijn schuiver het doel op een haar, waarmee hij bijna voor de eerste thuisgoal van Groningen tekende in de poulefase. Verder lieten de Portugezen het niet komen, met de gevaarlijke Wilson Eduardo in de spits. Padt hield de voormalige aanvaller van ADO Den Haag, op zijn 25ste inmiddels toe aan zijn negende profclub, van de 0-1 af.

Braga bleef loeren op zijn kansen, die er ook kwamen door slordigheden in het spel van Groningen. Zo duwde Padt een kopbal van invaller Crislan tegen de lat na een knullig weggegeven corner. Willy Boly raakte op zijn beurt de paal na half ingrijpen van de doelman. Toch bleven de bezoekers ook voorzichtig, in de wetenschap dat een tegentreffer hen de koppositie zou kosten. Helemaal schadevrij bleven de Portugezen overigens niet.

Marcelo Goiano, de enige speler die op scherp stond, kreeg geel omdat hij bij een vrije trap niet op de juiste afstand stond. Hij mist hu het eerste duel in de achtste finale wegens een schorsing.

Slovan Liberec - Olympique Marseille 2-4
Michy Batshuayi eiste opnieuw een hoofdrol voor zichzelf op bij Marseille, waar Karim Rekik op de bank begon. De Belg besliste twee weken geleden al het duel met FC Groningen, door vlak voor tijd de 2-1 te maken en zijn elftal daardoor in een goede uitgangspositie te zetten voor het afsluitende pouleduel in Tsjechië.

De Belg Michy Batshuayi opende de score voor Olympique Marseille op bezoek bij Slovan Liberec.

Batshuayi was nu weer bij vlagen ongrijpbaar, zeker toen hij na een klein kwartier de bal ontving op een meter of 25 van de goal. Nadat hij twee verdedigers van de Tsjechische club op het verkeerde been had gezet, schoot hij hard en laag langs keeper Tomás Koubek.

De thuisploeg moest ineens een gat van vijf punten overbruggen en de ontstane ruimte werd daarna dankbaar benut door de Zuid-Fransen. Georges N'Koudou (drie minuten voor rust) en Abdelaziz Barrada (drie minuten erna) leken het duel vroegtijdig te beslissen, maar Marek Bakos (strafschop) en Josef Sural (2-3) maakten het toch nog even spannend. Lucas Ocampos maakte ver in de extra tijd 2-4.

Marseille mag nu met Braga door naar de volgende ronde, waarvoor maandag wordt geloot.