Wedstrijd van de Week: Volendam naar angstgegner

Reacties

Dit seizoen komt Voetbal International elke week met een uitgebreide voorbeschouwing op een topwedstrijd uit de Jupiler League. Voor de tweede speelronde is er gekozen voor FC Eindhoven - FC Volendam.

Wedstrijd van de Week: Volendam naar angstgegner

Periodetitelwinnaars
FC Eindhoven en FC Volendam legden vorig seizoen allebei beslag op een periodetitel. In de laatste twee seizoenen namen ze ook beiden, zonder succes, deel aan de play-offs. Eindhoven won onder de inmiddels naar Excelsior vertrokken trainer Mitchell van der Gaag de derde periodetitel. Sparta was de beste in die periode, maar de Rotterdammers hadden al een periodetitel op zak.

FC Volendam wist al na één periode dat play-off-deelname zeker was. Trainer Robert Molenaar kende een droomstart en haalde met 22 punten uit acht duels overtuigend de eerste prijs van het seizoen binnen. De Volendammers begonnen vorige week, dankzij een late treffer van Jordy Hilterman, met een gelijkspel tegen Almere City. Eindhoven speelde niet slecht, maar ging wel met 4-1 onderuit bij De Graafschap.

Angstgegner
FC Eindhoven lijkt een heuse angstgegner voor FC Volendam. In de laatste drie seizoenen wonnen de Volendammers niet van de Brabantse opponent. Alleen in het seizoen 2013/14 verloor Volendam niet: 3-3. De laatste twee ontmoetingen in Eindhoven leverden zeges voor de thuisclub op: 3-1 en 1-0. De drie meest recente wedstrijden in Volendam waren ook voor de Eindhovenaren: 1-2, 2-3 en 1-3. Eindhoven eindigde in de laatste drie seizoenen telkens hoger dan Volendam: vierde, tweede en zesde tegenover zesde, vijfde en negende.

Routiniers
Zowel Eindhoven als Volendam beschikt over routine in de selectie. Moniz nam Civard Sprockel mee van Notts County. De centrale verdediger, die ooit door bondscoach Marco van Basten eens bij de selectie van het Nederlands elftal werd gehaald maar nooit debuteerde, startte zijn profloopbaan bij Feyenoord in het jaar dat de Rotterdammers de UEFA Cup wonnen en koos na jaren bij Excelsior en Vitesse voor buitenlandse avonturen in Cyprus (bij Anorthosis Famagusta en Othellos Athienou) en Bulgarije (bij Botev Plovdiv en CSKA Sofia).

Volendam begroette vorig jaar al twee routiniers terug aan De Dijk. Jack Tuyp en Kees Kwakman keerden terug op vertrouwde grond. Spits Tuyp kende een mislukt avontuur bij Ferencvaros in Hongarije, collega Kwakman was even actief in Duitsland (FC Augsburg) en in Zuid-Afrika (Bidvest Wits).

Civard Sprockel in het shirt van FC Eindhoven. Na periodes op Cyprus en in Bulgarije en Engeland is de centrumverdediger terug op de Nederlandse velden.
Civard Sprockel in het shirt van FC Eindhoven. Na periodes op Cyprus en in Bulgarije en Engeland is de centrumverdediger terug op de Nederlandse velden.

Verleden in Engeland
De trainers Moniz en Molenaar zijn niet alleen beiden hoofdtrainer bij de club waar ze ooit zelf als prof begonnen, ze hebben ook allebei een verleden in Engeland. De dit seizoen als hoofdverantwoordelijke in het Nederlandse profvoetbal debuterende Moniz belandde na een zwerftocht door Europa vorig seizoen bij Notts County. Van 2005 tot 2008 was hij al jeugdtrainer bij Tottenham Hotspur.  De oefenmeester van de Volendammers was als speler actief in Engeland. In januari 1997 verruilde hij Volendam voor Leeds United. Daar leerde hij manager George Graham kennen, van wie hij de kneepjes van het trainersvak oppikte. De verdediger speelde ook nog tweeënhalf seizoen voor Bradford City voordat hij terugkeerde naar Nederland.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.