Wales wil show maken van historisch kwalificatieduel

Reacties

Als Wales vanavond (18.00 uur) thuis wint van Israël dan kwalificeert het zich voor het eerst in de historie voor een EK. Bondscoach Chris Coleman waarschuwt zijn team voor een voorbarige feeststemming.

Wales wil show maken van historisch kwalificatieduel

Hoewel Wales grote spelers voortbracht als John Charles, Ian Rush en Ryan Giggs, deed het nationale elftal decennialang slechts voor spek en bonen mee aan de verschillende kwalficatiereeksen. Alleen in 1958 was Wales present op een eindtoernooi, wat het te danken had aan Aziatische en Afrikaanse landen die weigerden tegen Israël aan te treden.

De FIFA riep vervolgens Israël op basis van reglementaire gronden uit tot groepswinnaar, maar de wereldvoetbalbond weigerde Israël direct naar het WK in Zweden te sturen en arrangeerde twee play-off-duels met een Europese tegenstander. Het lot wees aanvankelijk België aan als opponent voor Israël, maar nadat onze zuiderburen zich hadden teruggetrokken, kreeg Wales de kans. Via twee 2-0 zeges werd vervolgens kwalificatie afgedwongen.

Bijna zestig jaar later kan Wales zich via een zege op Israël opnieuw plaatsen voor een eindtoernooi, dit keer het EK 2016. 'Het wordt een enorm lastige wedstrijd', probeerde keuzeheer Coleman de optimistische stemming wat te temperen in Engelse media. 'De sfeer in Cardiff wordt fantastisch, daar moeten we ons niet in laten meeslepen.' Vice-aanvoerder Aaron Ramsey dacht daar anders over. 'Hopelijk kunnen we er een show van maken en zo de drie punten pakken en kwalificatie afdwingen.'

Bale
Coleman onderstreepte met zijn woorden de succesvolle strategie van Wales in deze kwalificatiereeks. De 45-jarige coach kiest voor een eenvoudig concept dat bestaat uit twee componenten: uit balbezit de boel hermetisch afsluiten en in balbezit zo snel mogelijk sterspeler Gareth Bale aanspelen.

Dat spelconcept is ook terug te vinden in de statistieken. Zo heeft Wales al 414 minuten op rij geen doelpunt geïncasseerd, maar de ploeg van Coleman maakte in zeven kwalificatiewedstrijden slechts negen doelpunten. Bij acht daarvan was Gareth Bale direct betrokken. Zes keer scoorde de aanvaller van Real Madrid zelf en twee keer was hij aangever. Het andere doelpunt? Een mislukte voorzet van David Cotteril die tegen Cyprus per ongeluk in het doel dwarrelde.

Israël is ook bekend met de kwaliteiten van Bale. In maart dreef Bale in Haifa zijn directe opponent Eitan Tibi dusdanig tot waanzin dat hij met twee keer geel van het veld gestuurd werd. Bovendien maakte de aanvoerder van Wales twee doelpunten en bereidde hij de andere treffer voor. Toch kent Israël-aanvoerder Tal Ben Haim geen angst. 'Het is niet nieuw dat hij een geweldige speler is, maar wij zijn niet bang voor hem.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.