Wales groepswinnaar na overtuigende zege op Rusland

Wales heeft zich maandag als groepswinnaar geplaatst voor de achtste finale op het EK in Frankrijk. De formatie van bondscoach Chris Coleman toonde zich met liefst 3-0 te sterk voor Rusland, dat met één punt als laatste eindigt in Groep B.

Van meet af aan was Wales de bovenliggende partij in Toulouse. Al in de tweede minuut stelde Gareth Bale de Russische doelman Igor Akinfeev op de proef met een hard schot. De defensie van Rusland maakte een labiele indruk, waardoor het eigenlijk wachten was op de 1-0. Die viel in de elfde minuut en kwam op naam van Aaron Ramsey. De 25-jarige middenvelder van Arsenal klopte Akinfeev nadat Joe Allen hem had gelanceerd met een fraaie pass van achteruit.

Rusland kreeg niet de kans om op adem te komen en incasseerde in de twintigste minuut een tweede treffer. De mee opgekomen Neil Taylor verschalkte in twee instanties Akinfeev na een snelle tegenstoot. Rusland stelde daar bijna niets tegenover, op een kansje van Artem Dzyuba na. De ploeg van bondscoach Leonid Slutsky mocht zelfs van geluk spreken dat Sam Vokes er geen 3-0 van maakte met het hoofd en dat Bale enkele individuele acties niet bekroonde met een doelpunt.

Rusland eindigt als laatste in Groep B

In de tweede helft had Rusland evenmin iets in de melk te brokkelen. De organisator van het WK 2018 ontsnapte vlak na de hervatting aan een nieuw tegendoelpunt, toen Bale op Akinfeev stuitte. Na 67 minuten had de sterspeler van Real Madrid wél succes, waarmee hij het vonnis velde over Rusland. Bale schatte een pass van Ramsey op waarde en liet de Russische doelman kansloos. De linkspoot vijzelde zijn EK-productie op tot drie treffers, waarmee hij voorlopig de topscorerlijst aanvoert. Zonder nadrukkelijk te jagen op een vierde treffer speelde Wales de wedstrijd rustig uit.

De formatie van Coleman finisht op zes punten en blijft daarmee Engeland (vijf punten), Slowakije (vier punten) en Rusland (één punt) voor in Groep B. Wales speelt zaterdag in de achtste finale in het Parc des Princes tegen de nummer drie van Groep A (Albanië), Groep C of Groep D. De wedstrijd begint om 18.00 uur.

Eindstand Groep B
Wales 3-6 (+3)
Engeland 3-5 (+1)
Slowakije 3-4 (0)
Rusland 3-1 (-4)
Lees binnen afzienbare tijd op VI.nl de analyse van deze wedstrijd. Tevens kiezen we Man van de Wedstrijd. Ons liveblog over de ontknoping in Groep B is hier te lezen.