Waarom Wembley de mooiste plek is voor een ode aan Cruijff

Reacties

Tijdens de veertiende minuut van de interland tussen Engeland en Nederland staat Wembley stil bij het overlijden van Johan Cruijff. De Nederlander speelde er enkele memorabele duels.

Waarom Wembley de mooiste plek is voor een ode aan Cruijff
14 januari 1970
Engeland – Nederland 0-0

De tiende interland in de carrière van Cruijff was tegen regerend wereldkampioen Engeland. En dat op de plek waar het elftal van Sir Alf Ramsey in 1966 na verlenging de wereldtitel had gegrepen tegen West-Duitsland (4-2).

Nederland bleef onder leiding van bondscoach George Kessler met een piepjong elftal wonderwel overeind, waarbij scheidsrechter Heinz Siebert nog twee doelpunten afkeurde van het doorgewinterde thuisland. Kampioenen als Gordon Banks, Bobby Charlton en Geoff Hurst kwamen op het volgepakte Wembley niet voorbij de relatief onbekende Ruud Krol, Willem van Hanegem en Cruijff, die nog wat speldenprikken uitdeelde ook.

Het was het meest anonieme optreden van Cruijff op Wembley, want hij zou zowel als speler als coach met zijn teams nog schitteren op de grasmat die door kenners van weleer als het mooiste gazon ter wereld werd beschouwd.

2 juni 1971
Ajax – Panathinaikos 2-0

Voor het derde opeenvolgende jaar speelde een Nederlandse club in de finale van het toernooi om de Europa Cup I. Onder leiding van Rinus Michels kreeg Ajax op Wembley een herkansing na de verloren finale van 1969 tegen AC Milan (4-1).

Met Cruijff als grote uitblinker maakte Ajax vlak voor tijd de bevrijdende tweede treffer, toen een inzet van invaller Arie Haan via een Grieks been in het doel verdween. De Amsterdammers hadden daarvoor heel wat kansen gemist om de marge na de openingstreffer van Dick van Dijk te vergroten, waarna het elftal van Ferenc Puskas zelfs kansen rook om de wedstrijd te kantelen.

Cruijff won echter zijn eerste Europa Cup I als speler, waarna hij ondanks lucratieve opties in het buitenland zijn contract in Amsterdam verlengde  en ook in de twee daaropvolgende seizoenen beslag legde op deze Europese hoofdprijs.

9 februari 1977
Engeland – Nederland 0-2

Zo kritisch als de prestaties van Oranje nu bekeken worden, zo slaakte ook interim-bondscoach Jan Zwartkruis een noodkreet over de staat van het Nederlandse voetbal begin 1977. Zwartkruis nam het een paar maanden daarvoor over van George Knobel, die Nederland nog wel naar de derde plaats had geleid op het EK. Het elftal was geen eenheid meer en de vraag was of Oranje niet beter af was zonder zijn vedettes.

Barcelona-spelers Cruijff en Johan Neeskens traden desondanks aan voor de wedstrijd tegen Engeland, die door twee treffers van NEC'er Jan Peters met 2-0 werd gewonnen op Wembley. Rinus Michels, die als bondscoach aan het bewind was tijdens het veelgeprezen Totaalvoetbal van Oranje op het WK 1974, zat als Barcelona-trainer wel op de tribune om de verrichtingen van Kevin Keegan te volgen.

Het verhaal ging dat Danny Cruijff heimwee naar Nederland had en Cruijff daarom Barcelona in de daaropvolgende zomer de rug wilde toekeren. Keegan zou hem in dat geval moeten opvolgen in Catalonië, maar zover zou het niet komen. De Engelsman vertrok uiteindelijk naar Hamburger SV, Cruijff bleef nog een jaar bij Barcelona, maar speelde hier als aanvoerder wel één van zijn laatste interlands.

20 mei 1992
Barcelona - Sampdoria 1-0 (na verlenging)

Drie jaar eerder had de trainer Cruijff in dezelfde wedstrijd zijn eerste grote prijs met Barcelona gewonnen in de vorm van de Europa Cup II. Nu was de Italiaanse kampioen op Wembley wederom de tegenstander en had Cruijff het jaar daarvoor met zijn Dream Team voor het eerst de Spaanse titel gegrepen.

Hristo Stoichkov, Michael Laudrup en Ronald Koeman waren de buitenlandse sterren, maar in het tactische steekspel met de Italianen was een schot op de paal van Stoichkov nu het hoogtepunt in de reguliere speeltijd. De verlenging leek ook geen uitkomst te bieden en het duel leek af te stevenen op een penaltyserie.

Tot een overtreding in de 111de minuut. Koeman joeg de bal uit een indirecte vrije trap door een haag van instormende Italianen laag de verre hoek in, waarmee Barcelona zijn eerste Europa Cup I in de clubhistorie won. Vier Champions League-zeges later staat de teller inmiddels op vijf, maar het begon voor de club dus allemaal op die gedenkwaardige avond in Londen.

Cruijff won dus zowel als speler als coach de belangrijkste Europese prijs voor clubs op Wembley. Tevens werd de toenmalige wereldkampioen Engeland er door hem als speler van Oranje op een gelijkspel gehouden en was hij in 1977 aanvoerder van het team dat een jaar later, overigens zonder Cruijff zelf, met een tweede plaats op het WK bewees dat het Nederlandse voetbal zo plompverloren nog niet was.

Het historische Wembley is inmiddels vervangen door een moderne voetbaltempel. Maar die is gebouwd op de heilige grond waar de donderdag overleden Cruijff meerdere grote successen beleefde in zijn rijke carrière. Misschien wel zijn absolute hoogtepunten, waarmee Wembley tijdens de interland met Oranje dus het ultieme decor vormt voor nog één, ovationeel applaus.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.