Waar ging het mis voor Rafael van der Vaart?

Reacties

De twintigste speelronde van de Primera División begint zaterdag. VI-redacteur Reon Boeringa schrijft over Rafael van der Vaart, die dreigt te verpieteren bij Real Betis.  

Waar ging het mis voor Rafael van der Vaart?

Een uniek talent, een wonderkind, een superster in de dop. Alles en iedereen is het er in 2000 over eens: Rafael van der Vaart van Ajax gaat uitgroeien tot een van de beste voetballers die Nederland ooit gehad heeft.

Wie de beelden van toen terugkijkt, kan die lyrische reacties goed begrijpen. Van der Vaart bezit een geweldig spelinzicht, een fenomenale techniek en kan doelpunten maken én voorbereiden. In zijn eerste volledige seizoen bij de hoofdmacht maakt hij zeven goals in 27 wedstrijden. Een jaar later, hij is dan al gedebuteerd voor Oranje, is hij met veertien goals van grote waarde in het behalen van het kampioenschap. In het seizoen 2002/03 laat Ajax de titel aan PSV, maar Van der Vaart presteert opnieuw uitstekend. In totaal maakt hij dat seizoen achttien goals. Het levert hem de prestigieuze Golden Boy-award op, de trofee voor het grootste talent van Europa.

Rafael van der Vaart is dolblij na zijn winnende goal in de laatste minuut tegen FC Twente.
Rafael van der Vaart is dolblij na zijn winnende goal in de laatste minuut tegen FC Twente.

De roem eist zijn tol, want Van der Vaart valt in het seizoen 2003/04 aanvankelijk ver terug. Hij oogt te zwaar en wordt verweten zich te veel bezig te houden met randzaken. Na de jaarwisseling herpakt hij zich en speelt hij een belangrijke rol in het behalen van de titel. Een toptransfer lonkt dan al, maar hij blijft en wordt aanvoerder. Door blessures, een breed uitgemeten ruzie met Zlatan Ibrahimovic en conflicten met trainer Ronald Koeman kent Van der Vaart een relatief zwak jaar.

Waar een jaar eerder de gehele Europese top nog achter hem aan zat, moet Van der Vaart zich medio 2005 tevreden stellen met een overgang naar Hamburger SV. 'Er is ergens iets verkeerd gegaan met Van der Vaart', concludeert Johan Cruijff na die transfer in De Telegraaf. 'Twee jaar geleden had niemand zo'n transfer zien aankomen. Dit moet ook voor hem een teleurstelling zijn.'

Na drie sterke jaren in Hamburg maakt Van der Vaart in 2008 alsnog de transfer naar een mondiale topclub die iedereen hem jaren geleden al voorspelde. Van der Vaart trekt de sterke lijn die hij in Duitsland had ingezet door en wordt eind 2008 zelfs genomineerd voor de Gouden Bal. Het wonderkind groeit eindelijk uit tot internationale topspeler. Maar als Real Madrid medio 2009 een godsvermogen besteedt aan Cristiano Ronaldo, Xabi Alonso, Kaká en Karim Benzema, verdwijnt Van der Vaart naar de achtergrond. In de zomer daarop is een vertrek onvermijdelijk.

Rafael van der Vaart viert zijn doelpunt namens Tottenham tegen Arsenal met de piepjonge Gareth Bale.
Rafael van der Vaart viert zijn doelpunt namens Tottenham tegen Arsenal met de piepjonge Gareth Bale.

Tottenham Hotspur is zijn bestemming en daar kent Van der Vaart zijn beste jaren. Van der Vaart excelleert met Luka Modric en Gareth Bale aan zijn zijde. Hij is steunpilaar, publiekslieveling, clubtopscorer én de speler met de meeste assists. Van der Vaart evenaart die indrukwekkende cijfers in 2011/12, zijn tweede seizoen in Noord-Londen. Toch moet hij die zomer wijken. Net als eerder bij Real Madrid wordt een reeks aankopen hem fataal. Na de komst van Clint Dempsey, Moussa Dembélé en Gylfi Sigurdsson kiest Van der Vaart in de vorm van een terugkeer naar HSV eieren voor zijn geld.

HSV is dan niet de sprankelende subtopper waar Van der Vaart eerder voor speelde, maar een club in verval. Als lang niet altijd overtuigend spelende aanvoerder wordt Van der Vaart ongewild symbool voor de vergane glorie. Na drie jaar overleven kiest Van der Vaart afgelopen zomer voor een vertrek. Ajax lonkt, maar Van der Vaart zwicht voor de lokroep van zijn Spaanse roots en tekent voor Real Betis. Uit het driejarige contract spreekt veel vertrouwen.

Rafael van der Vaart op de training van Real Betis.
Rafael van der Vaart op de training van Real Betis.

'Ik heb twee slechte seizoenen achter de rug, maar ben nog steeds een goede voetballer. Ik heb uitvoerig met trainer Pepe Mel gesproken. Ik wil graag bij een club spelen die veel balbezit heeft. Dat is voor mij als middenvelder ideaal. Via Betis wil ik terugkeren bij het Nederlands elftal', zegt Van der Vaart afgelopen zomer, die dan al twee jaar niet meer opgeroepen is voor Oranje.

Een rentree in het Nederlands elftal is zes maanden later verder weg dan ooit. Pepe Mel is ontslagen en Betis, dat vanavond op bezoek gaat bij Villarreal, speelt paniekvoetbal in plaats van op balbezit. Voor het derde jaar op rij is Van der Vaart beland in een degradatiestrijd. Het grote verschil met de twee seizoenen bij HSV is dat de inmiddels 32-jarige middenvelder ook nog eens verpietert op de bank.

'Dit is het absolute dieptepunt van mijn carrière', erkende Van der Vaart deze week. Daarmee trok hij een even realistische als pijnlijke conclusie. De carrière van het wonderkind van weleer dreigt als nachtkaars uit te gaan.

Programma
Sevilla 16-01
16:00
Málaga
Celta de Vigo 16-01
18:15
Levante
Villarreal 16-01
20:30
Real Betis Sevilla
Real Sociedad 16-01
22:05
Deportivo La Coruña
Valencia 17-01
12:00
Rayo Vallecano
Real Madrid 17-01
16:00
Sporting Gijón
Las Palmas 17-01
18:15
Atlético Madrid
Getafe 17-01
18:15
Espanyol
Barcelona 17-01
20:30
Athletic de Bilbao
Eibar 18-01
20:30
Granada
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.