Vroege en late goal helpen VS nipt voorbij Ghana

Ghana was op de eerste 29 seconden na de hele wedstrijd de betere van de Verenigde Staten, maar na een knotsgekke slotfase stond het toch met lege handen (2-1). Opvallend genoeg begonnen de Ghanezen zonder Kevin-Prince Boateng en Michael Essien.

De Verenigde Staten kenden een absolute droomstart. Nog binnen de halve minuut kapte aanvoerder Clint Dempsey een Ghanese verdediger uit en schoot hij via de paal binnen: de op vier na snelste goal ooit op een WK. Na twintig minuten kregen de Amerikanen vervolgens een tegenslag te verwerken. Voormalig AZ-spits Jozy Altidore ging in volle sprint achter een diepe bal van Michael Bradley (ex-Heerenveen) aan, maar greep plotseling naar zijn hamstring.

Altidore moet vrezen dat hij de rest van het WK op zijn buik kan schrijven. Hij werd vervangen door de huidige spits van AZ, in Alkmaar de opvolger van Altidore: Aron Jóhannsson. Het grootste Ghanese gevaar kwam van de kant van Christian Atsu (door Chelsea gestald bij Vitesse) maar hij schoot net naast. De VS schoten na de openingsgoal in de eerste helft helemaal niet meer op doel.

De erg vroege openingsgoal van Clint Dempsey. De Amerikanen beperkten zich hierna vooral tot verdedigen, maar wonnen wel.

Kort voor rust kwam Sulley Muntari vervolgens goed weg. De middenvelder van AC Milan zette een keiharde tackle in op Jermaine Jones, die Muntari in zijn val raakte met zijn schoen. Muntari reageerde daar fel op, maar mede dankzij de reactie van Jones - die aangaf dat het allemaal wel meeviel - kreeg Muntari zelfs geen gele kaart voorgeschoteld.

Vedettes
Ook na de rust bleef Ghana, dat fanatiek op jacht ging naar de gelijkmaker, de bovenliggende partij. Een kopbal van aanvoerder Asamoah Gyan, na een voorzet van de erg sterk spelende Atsu, werd door doelman Tim Howard maar net gestopt. Het blijven missen van kansen noopte bondscoach James Kwesi Appiah ertoe om twee opvallende wissels toe te passen.

Hij had in zijn basiselftal namelijk geen plekje ingeruimd voor middenvelders Boateng (Schalke 04) en Essien (AC Milan); normaliter twee van de absolute sterspelers van de Ghanese ploeg. Na een klein uur kwam Boateng binnen de lijnen, twaalf minuten later volgde Essien.

Uiteindelijk viel de gelijkmaker in de 83ste minuut, André Ayew schoot de bal met de buitenkant van zijn linkerschoen achter Howard. Ghana leek zelfs te geloven in een late, maar terechte overwinning, maar kreeg kort na de 1-1 het deksel alsnog op de neus. De na de rust ingevallen verdediger John Brooks kopte raak uit een corner en bezorgde de VS daarmee de overwinning.