Vorm: 'Uniek dat ik mocht invallen'

Nederland leverde tegen Brazilië (0-3) een ijzersterke prestatie, maar het meest bijzondere moment was niet een van de doelpunten, maar de keeperswissel. Michel Vorm, die Jasper Cillessen in blessuretijd kwam aflossen, is Louis van Gaal dankbaar.

Vorm was de enige selectiespeler die tot het duel met Brazilië níét in actie was gekomen. 'Hier hoop je op', blikte Vorm terug in gesprek met de NOS. 'De trainer had vooraf al beloofd dat ik erin zou komen. Ik ben blij dat hij die belofte is nagekomen. Dit is echt lekker.'

'Volgens mij is het ook uniek dat alle 23 spelers hebben meegedaan op het WK', gaat de sluitpost van Swansea City verder. Vorm zat zich tijdens de wedstrijd zo nu en dan te verbijten op de bank. Door het geblesseerd uitvallen van Daley Blind en Jordy Clasie dreigde Vorms invalbeurt in gevaar te komen. 'Maar tijdens de laatste paar minuten ging ik al warmlopen. Het zat de hele wedstrijd in mijn hoofd. Ik hoopte dat we het eerder zouden beslissen, zodat ik langer mee kon doen, maar zoals het ging is het mooi.'

Vorm blikte ook terug op de kwartfinale tegen Costa Rica, waarin niet hij, maar Tim Krul als invaller een heldenrol vervulde in de strafschoppenreeks door twee penalty's te keren. 'Natuurlijk had ik graag op Tim zijn plek willen staan', vervolgde Vorm. 'Maar de trainer koos op zijn gevoel voor Tim en het bleek een goede beslissing. Ik ben blij hoe het is uitgepakt. Het klopt dat mijn statistieken van penaltykilling beter waren.'

'Ik heb tegen Tim gezegd dat ik wel drie strafschoppen had gepakt', ging Vorm verder met een kwinkslag. 'Deze overwinning op Brazilië typeert gewoon ons hele toernooi. In en tegen Brazilië met 3-0 winnen. Dan sluit je dus gewoon heel goed af.'

Volg het WK in Brazilië met VI Premium. Nu de eerste twee maanden met 50% korting.