Van Gaal: 'De groep vroeg om basisplek voor Vorm'

Reacties

Louis van Gaal heeft na afloop van zijn laatste duel als bondscoach van Oranje aangegeven hoe hij het Nederlands elftal weer op scherp heeft gekregen na de deceptie tegen Argentinië. Zaterdag werd de bronzen medaille veroverd door met 3-0 van gastland Brazilië te winnen.

Van Gaal: 'De groep vroeg om basisplek voor Vorm'

'Dit was natuurlijk wel heel erg moeilijk', doelde Van Gaal in gesprek met de NOS op de veerkracht die Oranje moest tonen na de verloren halve finale tegen Argentinië, dat na strafschoppen een finaleplek afdwong. 'De Brazilianen hadden een dag meer rust en wij zijn er bovendien op een vervelende manier uitgegaan. Met penalty's verliezen, is erger dan met 7-1 ten onder gaan. Echt waar. Wij hadden gewoon in de finale kunnen staan: in de tweede helft en in de verlenging tegen Argentinië waren wíj op zoek naar een goal en Argentinië niet. Zij waren blij met penalty's. De uitschakeling was heel triest. Vooral voor de spelers. De eerste dag na de halve finale was het dramatisch, de tweede dag iets beter maar ook nog dramatisch en op de derde dag hebben we ons gefocust op de wedstrijd van vandaag.'

Scheidsrechter
'En als je dan zie hoe wij vandaag beginnen, dat is geweldig', vervolgde Van Gaal over de kickstart. Na drie minuten stond het al 0-1 toen Robin van Persie een strafschop benutte, na een overtreding van Thiago Silva op Arjen Robben. 'Al blijkt tijdens de wedstrijd dat er nog iemand tegen ons is', ging de bondscoach in op het fluiten van de Algerijn Djamel Haimoudi. 'En niet op sommige vlakken, in bijna alle gevallen reageerde hij uitermate slecht', nam Van Gaal geen blad voor de mond.

Van Gaal: 'Bovendien kregen wij voor de wedstrijd ook al een andere domper met het geblessserd afhaken van Wesley Sneijder. Gelukkig heeft Jonathan de Guzman heel goed gespeeld. Het middenveld was heel vast. Brazilië gaf ontzettend veel ruimte weg. Dat hebben we niet altijd even goed uitgespeeld', plaatste Van Gaal nog een kleine kritische kanttekening.

Vorm
In de slotfase mocht doelman Michel Vorm invallen. Daarmee kwam ook de 23ste WK-ganger van Oranje binnen de lijnen. Zo speelde iedereen en Van Gaal was daar blij mee. Toch verklapte hij dat hij de wissel niet zelf had bedacht.

'Dat die jongens allemaal hebben gespeeld, dat vind ik mooi', aldus Van Gaal over de unieke prestatie. Nooit eerder kwam een voltallige selectie in actie op een WK.  'De selectie vroeg er zelf om. De spelers zijn naar me toegekomen: Michel Vorm, die kan er wel in, trainer. Ze vroegen zelfs of hij basisspeler mocht zijn. Maar dat wilde ik niet, ik wilde mijn sterkste elf opstellen. Alleen als we 2-0 voor staan kan het, zei ik. Nou het werd 3-0. En toen kon het dus', lachte Van Gaal.         

Volg het WK in Brazilië met VI Premium. Nu de eerste twee maanden met 50% korting.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.